Atkārtotu pilsoņu karu izcelšanās: Kotdivuāras, Lībijas un Mali gadījumu analīze - Krekovska, Ieva (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba uzdevums ir analizēt pilsoņu karu atkārtošanās iemeslus Kotdivuārā, Lībijā un Mali. Pētījuma centrā ir arguments, ka vāja institucionālā leģitimitāte, vāja trešo pušu iesaiste un sasteigts atbruņošanās, demobilizācijas un reintegrācijas process saasina drošības dilemmu starp konfliktējošām pusēm, kas noved pie atkārtota pilsoņa kara. Lai pierādītu autores argumentus, darba teorētiskā bāze tika balstīta uz pilsoņu karu teorijām, kas ir prakses vispārinājumi, kā arī uz drošības dilemmas koncepta aplūkošanu pilsoņu karu ietvaros. Kā analīzes metode ir fokusētā salīdzināšanas metode. Iegūtie rezultāti tika apkopoti secinājumos, un autore izvirzīja arī rekomendācijas tālākiem akadēmiskiem pētījumiem, kā arī lēmumu pieņēmējiem.

The main task of this Master thesis is to analyze the reasons for the recurrence of civil war in Côte d'Ivoire, Libya and Mali. The study focuses on the argument that the weak institutional legitimacy, weak third-party involvement and rushed disarmament, demobilization and reintegration process is exacerbated by the security dilemma between the conflicting parties, which leads to recurrence of civil war. In order to demonstrate the author's arguments, the theoretical basis of the work are based on the civil war theories that are generalizations of practice, as well as the security dilemma concept within the civil war context. Author chose the structural focused comparison method in order to analyze selected cases. The results were summarized in the conclusions, and the author also put forward recommendations for further academic studies, as well as for the decision-makers.
Recurrence of civil war: the cases of Ivory Coast, Libya and Mali
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); Pilsoņu karu atkārtošanās; Drošības dilemma; Lībija; Mali; Kotdivuāra