Morālā kaitējuma atlīdzības apmēra noteikšana - Ziediņš, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2012)
Jebkuras demokrātiskas un tiesiskas valsts uzdevums ir nodrošināt personas mantisko un nemantisko tiesību aizsardzību un drošību, t.i., nodrošināt ikvienam indivīdam iespējas aizsargās savas aizskartās tiesības un saņemt atlīdzinājumu no tiesību aizskārēja tā prettiesiskas rīcības gadījumā. Morālā kaitējuma atlīdzināšanas institūta mērķis ir nodrošināt personām iespēju saņemt atbilstošu kompensāciju par pārciesto morālo kaitējumu, kā arī atturēt pārējo sabiedrību no prettiesisku darbību veikšanas nākotnē. Šī bakalaura darba pētījuma mērķis ir noteikt, pēc kādām metodēm tiesa nosaka morālā kaitējuma atlīdzības apmēru un pēc kādiem kritērijiem tā vadās, lai nonāktu pie taisnīga kompensācijas apmēra. Lai sekmīgi sasniegtu darbā noteiktos mērķus, tiek apskatīts morālā kaitējuma institūts, apkopoti secinājumi un sniegti priekšlikumi šī institūta pilnveidošanai un kļūdu novēršanai praksē. Atslēgas vārdi: civiltiesiskā atbildība, morālais kaitējums, nemantisko tiesību aizskārums, morālā kaitējuma atlīdzināšana.

Basic task of any democratic and law governed state is to provide and ensure persons pecuniary and non – pecuniary rights. That means that every individual should have options to protect their violated rights and get reimbursement from the person who is liable in case of unlawful conduct. The task of the compensation for moral damages is to provide any individual the option to receive adequate compensation for moral damages suffered, as well as to deter others form illegal actions in the future. The task of this research is to determine which methods does the court uses to set the amount of compensation to be paid and what standards of judgment court uses to determine reasonable compensation. In order to successfully achieve the objectives, moral damages are studied, conclusions are summarized and some suggestions are given to improve the institute of moral damages and to prevent mistakes that can be made by court. Keywords: civil liability, moral damages, non- pecuniary loss, compensation for moral damages.
Determination of compensation for moral damages
Keywords: Juridiskā zinātne