Riska novērtējums kā noziedzīga nodarījuma recidīva prognoze - Zavackis, Anvars (Latvijas Universitāte, 2014)
Mūsdienu sabiedrībā riska novērtēšana un vadīšana ir viens no nozīmīgākiem noziedzības kontroli organizējošiem ietvariem. Darba mērķis ir izpētīt riska novērtēšanas prakses recidīvās noziedzības prognozēšanai, izvērtēt prakšu radītās ietekmes, raksturojot to veidošanās un uzturēšanas vēsturisko, sociālo, kultūras un politisko kontekstu. Riska fenomena analīzē izmantotas dažādas riska socioloģijas teorijas, sniegts izklāsts par riska novērtēšanas prakšu veidošanos un attīstīšanos citur pasaulē un Latvijā. Pētījumā ir veikta recidīvo noziedzību ietekmējošo faktoru izvērsta analīze, veidoti modeļi recidīva prognozēšanai un padziļināti analizētas riska novērtēšanas prakses. Tas atklāj daudzveidīgu, arī konfliktējošu zināšanu un priekštatu par risku līdzāspastāvēšanu, kuri ietekmē to, kā risks tiek novērtēts un vadīts. Atslēgvārdi: risks, recidīvā noziedzība, riska novērtēšana, probācija

Risk assessment and management is one of the key organising frameworks of crime control in modern society. The aim of the thesis is to research risk assessment practices in predicting crime recidivism and to assess the consequences of implementing these practices, also providing for description of historical, social, cultural and political aspects of their development and maintenance. The initial analysis of risk is a theoretical one, employing insights from different risk sociology theories. Next, the development and further use of risk assessment practice in Latvia and abroad is covered. The research part of the thesis is devoted to analysis of factors influencing crime recidivism, development of recidivism prediction models and in-depth analysis of risk assessment practices. The thesis uncovers the coexistence of a large body of notions and knowledge‟s, both complementary and conflicting, on the nature of risk, the way it is assessed and managed. Key words: risk, crime recidivism, risk assessment, probation
Risk assessment as a prediction of recidivism
Keywords: Socioloģija; Lietišķā socioloģija; Recidīvs - Riska novērtējums; Noziedzības novēršana; Applied sociology; Relapse - Risk assessment; Prevention