Latviešu Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) 1904. - 1905. gadā: darbības vērtējums Latvijas historiogrāfijā - Fjodorovs, Dāgs (Latvijas Universitāte, 2025)
Latviešu Sociāldemokrātiskās strādnieku partija ir pirmā latviešu partija vēsturē. To dibināja 1904.g. 20. jūnijā, 1905. gada revolūcijas priekšvakarā. Partijas ir uzņēmušās lomu kā tās pēctece un vairāki režīmi ir dažādi attiekušies un vērtējuši gan partiju, gan sociāldemokrātiju. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Latviešu Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas darbības no 1904. – 1905.g. vērtējumu Latvijas historiogrāfijā, salīdzinot dažādus tās posmus. 20.gs. Latvijas vēstures rakstīšana lielā mērā bija atkarīga no politiskiem mērķiem. Vēl vairāk varas attaisnojošu vēstures koncepciju radīšanā pievērsās totalitārie režīmi. Arī pati sociāldemokrātiskā ideoloģija un tās vērtējums piedzīvoja pārmaiņas dažādo režīmu ietekmes rezultātā.

The Latvian Social Democratic Workers’ Party is the first Latvian party in history. It was founded on June 20th, 1904, on the eve of the 1905 revolution. Parties have assumed the role of their successor, and several regimes have treated and evaluated both the party and social democracy in different ways. The aim of the bachelor's thesis is to study the evaluation of the activities of the Latvian Social Democratic Workers’ Party from 1904 to 1905 in Latvian historiography, comparing its various stages. The writing of Latvian history in the 20th century largely depended on political goals. Totalitarian regimes focused even more on creating historical concepts that justified power. The social democratic ideology itself and its assessment also underwent changes as a result of the influence of various regimes.
The Latvian Social Democratic Workers' Party (LSDSP) in 1904 - 1905: activity assessment in historiography of Latvia
Keywords: Vēsture un arheoloģija; Latviešu Sociāldemokrātiskā strādnieku partija; Latviešu Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas I kongress; historiogrāfija; politiskās partijas; sociāldemokrātija