Skrundas radiolokācijas staciju (RLS) diskursi iedzīvotāju atmiņās - Bivbāne, Anna (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba nosaukums ir “Skrundas radiolokācijas staciju (RLS) diskursi iedzīvotāju atmiņās”. Darbā analizēti Skrundas radiolokācijas stacijas diskursi apkārtnes iedzīvotāju atmiņās laika posmā no celšanas brīža līdz RLS nodošanai Aizsardzības ministrijas rīcībā. Darba mērķis ir noskaidrot, kādu atmiņu un dzīvesstāstu iespaidā rodas diskursu konstruēšana, pētījumā raksturojot Skrundas novada iedzīvotāju zināšanas un atmiņu veidošanos saistībā ar objektu. Teorētiskajā daļā skaidrots diskurss, tā jēdziena izpratne, lietderība un nozīme, kā arī atmiņu veidošanās process sasaistē ar pieredzi un stāstu pārmantojamību. Darba empīrisko datu analīzē izmantota diskursa analīze un padziļināto interviju avoti. Rezultāti izklāstīti divās nodaļās ar apakšnodaļām. Pētījumā skaidrots, kā norisinās atmiņu izveide, saglabāšana un pārmantošanas procesi saistībā ar pagātnes ietekmi. Darba izstrādes gaitā secināts, ka iedzīvotāju pieredze ir saistāma ar objektu ģeogrāfisko lokāciju, jo tas ietekmē atmiņu telpu, caur ko tiek nodotas vēstures liecības. Atslēgas vārdi: atmiņa, diskurss, dzīvesstāsti, pagātne, mutvārdu vēsture, Skrundas RLS.

The title of the bachelor’s paper is “Discourses of Citizens’ Memories About Skrunda Early Warning Station (RLS)”. The thesis analyses discourses of Skrunda’s Radio locator station as they’ve settled in the memories of the local people, which have developed during the period of its operation – starting from its construction until its transfer to the Ministry of Defence. The aim of the thesis is to explore which memories and life stories impact the development of discourses’ themes among Skrunda’s population by unfolding the formation of its attitudes and memories regarding the object. The theoretical part of the thesis draws on the meaning of discourse, as well as on the significance of memory formation in relation to the importance of experience in the stories’ legacy. In the empirical part of the thesis the data of in depth interviews are analyzed through discourse analysis. The results are outlined in two chapters and their subchapters. The research explains how memory preservation and its inheritance processes in relation to the influence of the past take places. During the research it was concluded that the experiences of the people are linked to the geographical location of particular objects as it effects the memory space through which the historical experience is carried through. Keywords: memory, discourse, life stories, oral history, Skrundas RLS.
Discourses of citizens' memories about Skrunda early warning station (RLS)
Keywords: Komunikācijas zinātne; atmiņa; diskurss; dzīvesstāsti; pagātne; mutvārdu vēsture