Latviešu mārketinga tekstu transkreācija vietējo produktu virzībai tirgū - Žavtkēviča, Sabīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Preču aprakstiem ir izšķiroša nozīme uzņēmuma preču popularizēšanā, jo tie atspoguļo produkta īpašības, piesaista mērķa klientu uzmanību un ieinteresē viņus. Lai padarītu tos pievilcīgākus, reklāmas tekstu autori izmanto daudzus radošus lingvistiskos elementus, kurus var būt grūti iztulkot. Tādējādi šādi teksti parasti tiek transkreēti – pārveidoti tik daudz, cik nepieciešams, lai saglabātu avotteksta efektu. Šajā pētījumā Latvijas produktu aprakstu tulkojumi krievu un angļu valodā, tostarp produktu nosaukumi un apraksti, ir analizēti, ņemot vērā, kādas stratēģijas tiek izmantotas radošo un kultūrspecifisko elementu tulkošanā. Pētījumā izmantotā metodes ir diskursa analīze. Pētījuma rezultāti liecina: jo unikālāks un lingvistiski savdabīgāks ir avota teksta elements, jo lielāka iespēja, ka tas tiks brīvi tulkots.

Product descriptions play a crucial role in promotion of a company’s goods, as they present product characteristics, attract target customers’ attention and raise their interest. To make them more appealing, copywriters use many creative linguistic elements that may be challenging to translate. Thus, such texts are usually transcreated – altered to the necessary extent to preserve the source text effect. In the present study, Russian and English translations of Latvian product descriptions, including product names and descriptions, are analysed in terms of strategies used to translate creative and culture-specific elements. Research method used is discourse analysis. The findings of the research show: the more unique and linguistically peculiar a source text element is, the more likely it is to be translated freely.
Transcreation of Latvian Marketing Texts to Promote Local Products
Keywords: Valodniecība; mārketinga teksti; transkreācija; produktu nosaukumi; produktu apraksti; tulkošanas stratēģijas