Mežizstrādes ietekme uz melnā stārķa ligzdošanas sekmēm - Ose, Linda (Latvijas Universitāte, 2017)
Autore pētīja melnā stārķa ligzdošanas sekmes kontekstā ar mežizstrādes sekām ligzdu apkārtnē 1 km rādiusā, kā arī konstatēja plēsonības pastiprinošos faktorus. Analīzei izmantotas 34 ligzdas, kuras ir postītas un ir zināmas to ligzdošanas sekmes laikā no 1993. līdz 2015. gadam. Ņemot vērā šīs sugas Latvijas populācijas īpatņu skaita samazinājumu, būtiski ir apzināties, kā mežizstrāde ietekmē melnā stārķa ligzdošanas sekmes, lai varētu aizsargāt ligzdošanas teritorijas un saglabāt potenciālo ligzdošanas vietu kvalitāti. Melnā stārķa ligzdu postījumi tiek konstatēti katru gadu ar izteiktu pieaugumu vidēji ik pēc 7 - 10 gadiem, kad tiek izpostītas 10 – 14 % ligzdas, kurām ir zināmas sekmes. Pieaugot kailciršu un jaunaudžu īpatsvaram teritorijā, sekmīgas ligzdas atradīsies iespējami tālāk no kailcirtēm, tādēļ visas ligzdas, kuras atrodas tuvāk mežmalai ir vieglāk atrast un izpostīt.

The author studied the black stork nesting success in the context of the effects from deforestation within a radius of 1 km around the nest, as well as predation aggravating factors. The analysed data are based on 34 predated nests with a known nesting success between 1993 and 2015. In the view of Latvian population reduction in the numbers of individuals, it is important to be aware of how logging affects the black stork nesting success, to procect nesting territories and preserve the quality of potential nest areas. Predation in nests is detected each year, with a strong increase in average every 7 – 10 years, when 10 – 14 % of nests with known success are being predated. Increasing the proportion of clearcuts and young forests, the successfull nests will be as far away from clearcuts, resulting that all the nests which are close to the edge of forest are easier to find and predate.
Deforestation impact on black stork nesting success
Keywords: Vides zinātne; melnais stārķis; mežizstrāde; plēsēju ietekme; meža cauna; fotoslazds