Rīgas Mazās ģildes cunftu tradīciju dinamika, 14. gadsimta otrā puse līdz 16. gadsimta beigas - Fišere, Justīne (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba mērķis ir gūt ieskatu par Rīgas Mazās ģildes cunftu tradīciju maiņu 14. gadsimta otrās puses – 16. gadsimta beigu politisko, ekonomisko, reliģisko un sociālo faktoru ietekmē. Rīgas Mazās ģildes cunftu iekšējā dzīve bija strikti reglamentēta un tradīciju noteikta. Cunftu tradīcijas tika mainītas pielāgojoties dzīves apstākļiem, ko galvenokārt noteica ārējie faktori. Darbā noteiktas cunftu tradīcijas un to izmaiņas viduslaiku un agro jauno laiku gan rakstītajos, gan lietiskajos avotos. Noteiktās cunftu tradīcijas tika iedalītas trīs tēmās: reliģiskās, profesionālās un sociālās tradīcijas. Darba gaitā noskaidrota tradīciju maiņas dinamika.

The aim of the Master’s work is to gain insight into the change in Riga Artisans traditions of the Small Guild influenced by political, economic, religious and social factors in the second half of 14th century until the end of the 16th century. The inner life of the Riga Artisans of the Small Guild was strictly regulated and determined by tradition. The traditions of Artisans were changed to the conditions of life, mainly determined by external factors. The work sets out the traditions of Artisans and their changes according to written and material sources of medieval and early modern times. The stated traditions of the Artisans were divided into three themes: religious, professional, and social traditions. The dynamics of the changing traditions have been identified in the course of the work.
The Dynamics of Artisans Traditions of the Riga Small Guild, the Second Half of the 14th Century Until the End of the 16th Century
Keywords: Vēsture; Rīgas Mazās ģildes cunftes; Tradīcijas; Cunftu tradīcijas; Viduslaiki; Agrie jaunie laiki