Ilgtspējīgas attīstības koncepta problemātika vides krīzes kontekstā - Dikmane, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2022)
Šajā darbā tiek problematizēts jautājums par to, vai ilgtspējīgas attīstības koncepts ir savietojams ar vides filozofijas pamatoto dabas pašvērtību. Darba mērķis ir uzrādīt ilgtspējīgas attīstības koncepta un sociālekonomiskā diskursa problēmas un to pozīciju attiecībā pret vides filozofiju. Pirmajā nodaļā aprakstītas vides filozofijas vadošās pozīcijas par dabas vērtību un cilvēka lomu vides daudzveidības saglabāšanā. Otrajā nodaļā aplūkota ilgtspējīgas attīstības jēdziena izcelsme, nozīme un kritika. Trešajā nodaļā tiek pieteikts teorētiskais ietvars, kā arī veikta politiska diskursa piemēra analīze. Šajā maģistra darbā autore secina, ka vadošās ekonomiskās paradigmas ietvaros ilgtspējīga attīstība tiek konceptualizēta no individuālistiskiem un antropocentriskiem vērtību pieņēmumiem. Autore sniedz rekomendācijas labākai vides filozofijas integrācijai praktiskajos diskursos, kas saistīti ar ilgtspējīgu attīstību.

This paper examines the problem of whether the concept of sustainable development is compatible with the notion of “intrinsic value” as proposed by the environmental philosophy. The aim of the work is to present the problems of the concept of sustainable development within the socio-economic discourse and its position in relation to the environmental philosophy. In the first chapter, the author describes leading positions of environmental philosophy on the value of nature and the role of man in the preservation of environmental diversity. The second chapter deals with the origins, meaning and critique of the concept of sustainable development. In the third chapter, the theoretical framework is presented, as well as the analysis of the example of political discourse is performed. The author concludes that sustainable development is conceptualized from individualistic and anthropocentric value premises within the leading economic paradigm. The author provides recommendations for a better integration of environmental philosophy into a practical discipline that is related to sustainable development.
Problems with the Concept of Sustainable Development within the Environmental Crisis Context
Keywords: Filozofija; Ilgtspējīga attīstība; vides filozofija; politiska diskursa analīze; antropocentrisms