Parādnieka tiesības saistību piespiedu izpildīšanas brīdinājuma kārtībā procesā - Feldmane, Berta Anna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba “Parādnieka tiesības saistību piespiedu izpildīšanas brīdinājuma kārtības procesā” mērķis ir apskatīt saistību piespiedu izpildes brīdinājuma kārtībā procesu un parādnieka tiesības tajā. Darbā autore izpētīja procesa ieviešanas mērķi un nozīmi Latvijas tiesību sistēmā, kā arī veidus kādā parādnieks var aizstāvēt savas tiesības šajā procesā. Darba autore, salīdzinot Latvijas regulējumu ar Eiropas Savienību, secināja, ka Latvijā parādnieka tiesības līdz šim tikušas pārmērīgi aizstāvētas, taču ar jaunākajām likuma izmaiņām tiek mēģināts sasniegt lielāku balansu starp parādnieka un kreditora tiesībām. Lai gan šīs kārtības problēmjautājumi tiek aktīvi risināti, citu valstu pieredze rāda, ka vienmēr ir iespēja procesu uzlabot.

The aim of the bachelor's thesis “Debtors rights in compulsory enforcement of obligations according to the warning procedures” is to examine the process of compulsory performance of obligations under the warning procedure and the debtor's rights in this process. In the thesis, the author studied the purpose and significance of the introduction of the process in the Latvian judicial system, as well as the ways in which the debtor can defend their rights within this process. Comparing the Latvian regulation with the European Union, the author of the thesis concluded that in Latvia the debtor's rights have so far been excessively defended, but with the latest changes to the law an attempt is made to achieve a greater balance between the debtors’ rights and the rights of the creditor. Although the problematic issues of this procedure are being actively addressed, the experience of other countries shows that there is always an opportunity to improve.
Debtors’ rights in compulsory enforcement of obligations according to the warning procedures
Keywords: Juridiskā zinātne; brīdinājums; atbilde; parādsaistības; izpilde; parādnieks