No zoba pulpas cilmes šūnas izolētas eksosoma ievadītas intranazāli protektē dopamīnerģiskos neironus 6-OHDA izraisītā Pārkinsona slimības modelī žurkās - Vāne, Helēna (Latvijas Universitāte, 2018)
Pārkinsona slimība (PS) ir viena no visbiežāk sastopamajām neirodeģeneratīvajām saslimšanām, kurai joprojām nav atrasta efektīva medikamentoza terapija. Slimnieku skaits ar katru gadu pieaug, jo aizvien ir apgrūtināta savlaicīga slimības diagnosticēšana un ārstēšana. Pirmos PS simptomus novēro, kad lielākajā smadzeņu daļā jau ir notikusi dopamīnerģisko neironu atrofija. Darba mērķis bija noskaidrot eksosomu protekciju uz dopamīnerģiskajiem neironiem un to ietekmi uz motorajiem traucējumiem un salīdzināt kā no zoba pulpas cilmes šūnā iegūtas eksosomas spēj protektēt neirotoksīna 6-OHDA izraisītus bojājumus žurku smadzenēs. noskaidrot vai intranazāli ievadītas eksosomas, izolētas no zoba pulpas cilmes šūnām, protektē dopamīnerģiskos neironus 6-OHDA izraisītā Pārkinsona slimības modelī žurkās, un vai tās samazina motoros traucējumus. Lai noteiktu eksosomu iedarbību uz gaitas traucējumiem, tika veikts CatWalk XT gaitas tests. Izmantojot imūnhistoķīmijas analīzi noteica eksosomu ietekmi uz tirozīna hidroksilāzes ekspresijas izmaiņām. Rezultāti uzrādīja intranazāli ievadīto eksosomu neiroprotektīvās īpašības 6-OHDA modelī, jo tika novērots gaitas uzlabojums dzīvniekiem ar 6-OHDA izraisītu dopamīnerģisko neironu bojāeju, kā arī tika reversētas tirozīna hidroksilāzes ekspresijas izmaiņas līdz kontroles dzīvnieku līmenim.

Parkinson's disease is one of the most common neurodegenerative diseases, which still does not have a medical therapy. The number of patients increases with every passing year as it is still difficult to timely diagnose and treat the disease. The first symptoms of Parkinson's disease are observed when dopaminergic neuron atrophy has already occurred in most parts of the brain. The aim of the work was to find if exosomes protect against dopaminergic neuron atrophy and their effects on motor deficitis, and to compare how exosomes derived from dental pulp stem cells can protect against neurotoxin 6-OHDA lesion in the rat brain. CatWalk XT gait test was performed to determine the effects of exosomes on gait disturbance. Using an immunohistochemistry assay, exosomal effects were determined on the expression of tyrosine hydroxylase expression. The results showed the neuroprotective properties of intranasally administered exosomes in the 6-OHDA model, because improvement in gait was observed in animals with 6-OHDA-induced dopaminergic neuronal death as well as changes in expression of reversed tyrosine hydroxylase to control animal levels.
Intranassaly administred exosomes protect dopaminergic neurons isolated from human dental pulp stem cells in 6-OHDA induced Parkinson's disease model rats
Keywords: Farmācija; Pārkinsona slimība; eksosomas; 6-OHDA; gaita; tirozīna hidroksilāze