Līgumu brīvības ierobežojumi. - Niedra, Liene (Latvijas Universitāte, 2018)
Līgumu brīvība sabiedrībā izpaužas kā personu brīvas izvēles tiesības iesaistīties vai neiesaistīties saistību tiesiskajās attiecībās, tajā skaitā izvēlēties personu, ar kuru slēgt darījumu, un personas lietu, par kuru slēgt darījumu. Kad sabiedrībā sajūtams personu tiesību aizskārums, rodas nepieciešamība līdzsvarot personu tiesiskās attiecības, normatīvajos aktos nosakot līgumu brīvības ierobežojumus ar aizliegumiem, pienākumiem vai kārtību. Lai veiktu pienācīgu pastāvošās problēmas izvērtējumu, nepieciešams apskatīt problēmas cēloņus un pastāvošā normatīvā regulējuma mērķus. Pirms līgumu brīvības ierobežojumu ieviešanas, sabiedrībā nepieciešams gūt pārliecību par ierobežojuma nepieciešamības leģitīmo mērķi. Maģistra darba ietvaros autore apskata vairākus līgumu brīvības ierobežojošus gadījumus, kad iepriekš līgumu brīvība tikusi ierobežota, un kādi ir tā pamatojošie motīvi. Autore veic pētījumu par nekustamā īpašuma atsavināšanas darījumā iesaistīto pušu tiesību un pienākumu īstenošanas iespējām. Darba rezultātā autore gūst pamatojumu nepieciešamībai ierobežot līgumu brīvību nekustamā īapašuma atsavināšanas darījumos. Atslēgvārdi: līgumu brīvība, līgumu brīvības ierobežojumi, nekustamā īpašuma pirkuma līgums, tiesības un pienākumi, līguma forma, noilgums.

Freedom of contract in society is manifested in the freedom of individuals to engage in or not to engage in legal relationships, including the person to whom the transaction is to be concluded, and the person's case for which the transaction is to be concluded. When a society experiences a violation of the rights of persons, there is a need to balance the legal relations of individuals, by limiting the freedom of the contract with the prohibitions, obligations or procedure by means of regulatory enactments. In order to properly assess the current problem, it is necessary to look at the causes of the problem and the objectives of the existing regulatory framework. Before introducing restrictions on freedom of contract, society needs to be convinced of the legitimate aim of the restriction necessity. In the framework of the master's thesis, the author examines a number of restrictive freedom of contract freedoms, where the contractual freedom has been restricted in the past, and the motives behind it. The author carries out research on the possibilities of realization of the rights and obligations of the parties involved in the sale of real estate. As a result of the work, the author justifies the need to restrict the freedom of contracts in transactions involving the sale of real estate. Keywords: freedom of contract, restrictions on freedom of contract, real estate purchase agreement, rights and obligations, form of contract, limitation.
Restrictions on freedom of contract.
Keywords: Juridiskā zinātne; līgumu brīvība; līgumu brīvības ierobežojumi; nekustamā īpašuma pirkuma līgums; tiesības un pienākumi; līguma forma