Resnās zarnas vēzis: Agrīnie ķirurģiskās ārstēšanas rezultāti Latvijas Onkoloģijas centrā - Sirenko, Gļebs (Latvijas Universitāte, 2020)
Kolorektālais vēzis ir viena no visbiežāk sastopamajām onkoloģiskajām saslimšanām pasaulē, kas aizņem trešo vietu pēc plaušu un krūšu vēžiem. Ārstēšanas izvēle ir atkarīga no audzēja veida, stadijas, kā arī no pacienta vispārējā stāvokļa. Ķirurģiska iejaukšanās ir pamata ārstēšana metode pie šīs slimības un diemžēl operācijas gaita un pēcoperācijas periods ar tai sekojošām komplikācijām bieži vien kļūst par pacienta nāves iemeslu.. (Bray et al., 2018) Darba mērķis: Noskaidrot demografisko un intraoperatīvo faktoru ietekmi uz agrīnu pēc operācijas periodu. Materiāli un metodes: Šajā retrospektīvaja pētījumā ietvaros tika analizēti dati par 62 pacientiem ar resnās zarnas vēža diagnozi kuriem bija veikta konvencionāla-atvērta labas puses hemikolektomīja. Pētījuma gaitā bija izvertēti anamnēzes dati, operācijas un histoloģijas apraksti kā arī dati par komplikācijam agrīnajā pēc operācijas posmā. Visa saņemta informācija bija analizēta ar IBM SPSS statistics v25 programmu. Rezultāti: Pētījumā bija iekļauti 62 pacienti, no kuriem 55% bija sievietes un 45% virieši. Pacienti bija no dažādam vecuma grupam ar vidējo vertību 71,5 gads. Pēc operācijas komplikācijas bija novērojamas 11 pacientiem (17,7%). Brūču infekcija attistījas 8 pacientiem (12,9%). Vidējais hospitalizāciajs laiks mūsu pacientiem bija 16 dienas. Analizējot dzimuma un vecuma ietekmi uz operācijas brūces infekciju netika atrastās statistiski nozimnīgas korelācijas (p>0,05). Operācijas laikam un rezecētas zarnas izmēram nav statistiski ticamas nozimes uz postoperatīvo komplikāciju attistību (p>0,05) Salidzīnot pēc operācijas hemoglobīna koncentrāciju asinīs ar kopējo hospitalizācijas laiku netika atrasta statistiski ticama un nozimīga korelācija (P>0,05) Secinājumi: 1.Demogrāfiskie faktori neietekmē uz brūces infekcijas attistību. 2. Pēc operācijas komplikāciju biežums nav atkarīgas no operācijas laika un rezecētas zarnas lieluma. 3. Hemoglobīna koncentrācija asinīs nav faktors, kas var ietekmēt uz kopējo hospitalizācijas laiku.

Colorectal cancer is the third most common oncological disease in the world after breast and lung cancers. Treatment choices depend on the type and stage of the tumor, as well as the general condition of the patient. Surgical intervention is the main choice of treatment but, unfortunately, intraoperative and postoperative factors usually become a cause of patient’s death in the early postoperative period. (Bray et al., 2018) The aim of the study is to find out the influence of demographic and intraoperative factors in the early postoperative period. Materials and methods: In this retrospective research we analyzed 62 patients who have been diagnosed with colon cancer and underwent open right hemicolectomy. During the study we have collected anamnestic data, operative protocols and histology descriptions. All the information has been analyzed using IBM SPSS statistics v25 software. Results: The study of 62 patients included 55% of females and 45% of males. They were from different age groups with a mean value of 71.5 years. Postoperative complications were observed in 11 patients (17.7%). Wound infection was present in 8 patients (12.9%). The average length of stay in the hospital was 16 days. No statistically significant correlations (p> 0.05) were found in the analysis of the effect of gender and age on surgical wound infection. Operation time and length of excised intestine have no statistically significant effect on the development of postoperative complications (p> 0.05). There is no significant correlations between postoperative hemoglobin concentration and total length of hospital stay (P> 0.05) Conclusions: 1. Demographic factors do not affect the development of wound infection. 2. The frequency of postoperative complications does not depend on the time of surgery and the size of the removed intestine. 3. The hemoglobin level in the blood is not a factor that can affect the total length of stay in hospitals.
Colon Cancer Surgery: analysis of early postoperative comlications at Oncology Centre of Latvia
Keywords: Medicīna; Resnās zarnas vēzis; riska faktori; pēc operācijas komplikācijas; brūces infekcija