Latvijas eksporta konkurētspēja - Obuhova, Natālija (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba aktualitāti nosaka pašlaik īstenotā Latvijas ekonomikas modeļa pārorientācija uz eksporta konkurētspēju. Šī darba mērķis ir, balstoties uz zinātniskās un speciālās literatūras apkopojumu, veikt Latvijas eksporta konkurētspējas izpēti un izstrādāt priekšlikumus eksporta konkurētspējas palielināšanai. Pirmajā nodaļā ir apkopoti konkurētspējas jēdziena teorētiskie aspekti. Otrajā nodaļā ir veikta Latvijas ārējo tirdzniecību ietekmējošo normatīvo dokumentu analīze, ir apkopoti zinātnisko pētījumu rezultāti par eksporta konkurētspēju ES valstīs, izstrādāta konkurētspēju ietekmējošo faktoru SVID matrica. Trešajā nodaļā ir analizētas konkurētspējīgākas nozares un preces Latvijas eksportā. Darba rezultātā ir izstrādāti secinājumi un priekšlikumi eksporta konkurētspējas uzlabošanai. Atslēgas vārdi: eksporta konkurētspēja, eksporta konkurētspēju ietekmējošie faktori, eksporta konkurētspējas rādītāji.

The actuality of the thesis is nowadays conducted reorientation of Latvia’s economy to export competitiveness. The purpose of this thesis is on the basis of scientific und specific literature analysis explore the competitiveness of Latvia’s export and provide the recommendations for enhancing of its competitiveness. Master’s thesis consists of three sections. In the first section the theoretical aspects of competitiveness concept are studied. In the second section the analysis of the regulatory framework is implemented, the results of scientific papers are summarized and SWOT analysis of factors affecting export competitiveness is conducted. In the third section the most competitive industries and goods of Latvia’s export are analyzed. The results of this Master’s thesis include conclusions and recommendations to help enhance Latvia’s export competitiveness. Keywords: export competitiveness, factors affecting export competitiveness, export competitiveness indicators.
Competitiveness of Latvia's export
Keywords: Ekonomika