Stabilās partnerattiecībās dzīvojošu sieviešu apmierinātība ar partnerattiecībām un skaidrojumi par lēmumu šobrīd atlikt pirmo grūtniecību - Ščeglova, Santa (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba mērķis ir noskaidrot, kā par 30 gadiem vecākas sievietes, kuras dzīvo stabilās partnerattiecībās izskaidro savu lēmumu šobrīd atlikt pirmo grūtniecību un vai pastāv saistības starp apmierinātību ar partnerattiecībām un sieviešu skaidrojumiem atlikt šobrīd pirmo grūtniecību? Pētījumā piedalījās 32sievietes, vecumā no 30 -37 gadiem.Pētījumā bija viena grupa, kuru veidoja sievietes, kuras šobrīd norāda, ka ir stabilās partnerattiecībās, ir vecumā no 30 -40 gadiem, un šobrīd atliek pirmo grūtniecību. Pētījumā izmantotās metodes bija demogrāfisko datu aptauja,atvērts jautājums, kurš ļāvaiegūt skaidrojumu/us parsieviešu lēmumu šobrīd atlikt pirmo grūtniecību, Apmierinātības ar partnerattiecībām aptauja (Index of Marital Satisfaction, Hudson, 1982). Pētījumā no sieviešu sniegtajiem skaidrojumiem par lēmumu šobrīd atlikt pirmo grūtniecību tika izveidotas 6 kategorijas, kurās tika atspoguļotas visas sieviešu sniegtās atbildes.Šīs kategorijas bija – “Karjera”, “Nestabilitāte”, “Finanses”, “Nevēlas bērnus”, “Partnerattiecības”, “Veselība”. Rezultāti parāda, ka nepastāv statistiski nozīmīga saistība starp apmierinātību ar partnerattiecībām un skaidrojumiem atlikt šobrīd pirmo grūtniecību.

The aim of the master thesis is to find out, how women older then 30 years and living in stable partnership, explain their decision to currently postpone the first pregnancy. 32 women at the age of 30 -37 took part into the research. The research consisted of one group of women at the age of 30-40, who are in stable partnership and have decided to currently postopne the first pregnancy. The methods used in the research, were demographic survey, open question, which allowed to gain the clarification/s about womens' decision to postopone the first pregnancy, Satisfaction with partnership survey (Index of Marital Satisfaction, Hudson, 1982). Six categories from the clarifications about womens' decision to postpone the first pregnancy were created into the research, they reflected all the answers of women. The categories were - "Career", "Instability", "Finance", " Do not want chidren", "Partnership", "Health". The results reveal that there is no statistically important connection between satisfaction with partnership and clarification to currently postpone the first pregnancy.
Women living in stable partnership satisfaction with the partnership and clarifications of the decision to currently postpone the first pregnancy
Keywords: Psiholoģija; apmierinātība ar partnerattiecībām; pirmās grūtniecības atlikšana; iemesli pirmās grūtniecības atlikšanai; atribūcijas teorija; pašuztveres teorija