Attieksmes pret adopciju saistība ar lēmumu adoptēt bērnu - Vītola, Inga (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv nozīmīga saistība starp pozitīvu attieksmi pret adopciju un rīcības nodomu adoptēt bērnu. Tika izveidota aptauja, kas balstījās uz attieksmes pret adopciju aptauju ATAQ, (Abdollahzadeh et al., 2019) un tika pielāgota, lai ietvertu plānotās rīcības teorijas (Fishbein & Ajzen, 2009) trīs apakšskalas: attieksmi pret uzvedību, subjektīvās normas un uztverto kontroli. Aptauja tika izplatīta interneta vidē un pētījumā piedalījās 77 respondenti. Tika secināts, ka par spīti tam, ka lielākā daļa respondentu par adopciju izteicās pozitīvi, gatavību adoptēt norādīja 11% respondentu un staitistiski nozīmīga saistība starp attieksmi un nodomu adoptēt netika atrasta. Taču tika atrasta saistība starp pozitīvu attieksmi un rīcības nodomu diskusijā pozitīvi izteikties par adopciju.

The goal of the study was to find whether there exists a correlation between positive attitude towards child adoption and intention to adopt a child. A new questionnaire was constructed based on the Attitude towards adoption questionnaire ATAQ (Abdollahzadeh et al., 2019) with the intention to separate questions into 3 subscales according to the reasoned action theoretical framework (Fishbein & Ajzen, 2009), namely: behavioral beliefs, normative beliefs and control beliefs. The questionnaire was open for respondents on the internet and was filled out by 77 participants. Analysis of the results shows, that most of the respondents have a positive attitude towards adoption, however a statistically significant correlation between attitude and willingness to adopt was not found, even though 11% of respondents claimed, that they are ready to adopt a child. However, there was an unexpected positive correlation between a positive attitude and willingness to take a positive stance towards adoption in discussions.
Attitude Towards Child Adoption and Its Relation with Decision to Adopt
Keywords: Psiholoģija; adopcija; attieksme; lēmumu pieņemšana; rīcības nodoms; ģimene