Drukātās reklāmas izmantojums zīmola pārpozicionēšanā. Aviokompānijas airBaltic piemērs (2004─2006) - Tuziene, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā apskatīta Latvijas aviokompānijas airBaltic zīmola pārpozicionēšana. Zīmola pozicionējumu apskatīts kā zīmola veidošana, komunicēšanu patērētājam izmantojot drukātās reklāmas. Darba mērķis ir izpētīt zīmola pārpozicionēšanu aviokompānijas drukātajās reklāmās. Darbs sakārtots 6 nodaļās. Pirmajā nodaļā izvērtēts zīmola jēdziens un definīcijas, otrajā - apskatīta zīmola veidošana un pozicionēšana, pārpozicionēšana. Trešajā aprakstīta semiotika. Ceturtajā nodaļā apskatītas pētniecības metodes. Piektajā – semiotiskais pētījums. Sestā nodaļa ietver airBaltic darbības raksturojumu, reklāmas semiotiskā pētījuma analīzi un dziļās intervijās iegūto ekspertu viedokļu analīzi. Galvenais secinājums: airBaltic zīmols ir ticis pakāpeniski pārpozicionēts no pievienotas vērtības zīmola uz cenas orientētu. Pašreizējā pozicionējumā netiek vairs izmantoti simboli, kas veido zīmolu, tādēļ iespējami draudi, ka tas nespēs konkurēt ienākot jauniem vai palielinoties pašreizējo konkurentu aktivitātei. Atslēgvārdi: zīmols, zīmola veidošana (branding), pozīcija, pārpozicionēšana, reklāma, semiotika, airBatlic

In the bachelor’s paper there has been discussed brand repositioning of Latvia’s airline airBaltic. Brand positioning has been examined as brand building, communicating to costumers by using printed advertising. The aim of the paper is to survey repositioning of airBaltic brand in printed advertising by using semiotic analysis. The paper has been structured in 6 chapters. The first chapter gives general explanation about brand and its definitions, the second - explanation about branding and positioning, repositioning. The third chapter looks at semiotic. The fourth chapter describes research methods. The fifth – results of the semiotic research. The sixth chapter includes description of airBaltic activities, analysis of the results of semiotic research of advertising and opinions of the experts obtained in interviews. The main conclusions are that airBaltic brand has been repositioned step by step from value-added brand to cost-driven brand. There aren’t used symbols anymore which are creating the brand image, that’s why threat exist that the brand will not be able to compete if new competitors enter the market or competitors will be more active. Keywords: brand, branding, position, repositioning, advertising, semiotic, airBaltic
The Use of Printed Advertisments in Re─repositooning of a Brand. The Example of Aviocompany air Baltic
Keywords: Komunikācijas zinātne