Turcijas kā Eiropas Savienības kandidātvalsts izvērtējums - Vorslova, Helēna (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba „Turcijas kā Eiropas Savienības kandidātvalsts izvērtējums” mērķis ir noskaidrot, vai Turcija ir progresējusi ceļā uz Eiropas Savienību, kā Turcijas progress ir ietekmējis esošo dalībvalstu iedzīvotāju attieksmi pret Turciju kā ES kandidātvalsti un kādi ir lielākie šķēršļi Turcijas dalībai. Lai sasniegtu darba mērķi, darbā tiek izvirzīti vairāki problēmjautājumi. Pirmkārt, kāda ir esošo Eiropas Savienības valstu iedzīvotāju attieksme pret Turciju kā kandidātvalsti? Otrkārt, kā esošo dalībvalstu iedzīvotāju attieksmi ietekmē Turcijas attīstība? Un visbeidzot, kā esošo dalībvalstu iedzīvotāju attieksme ietekmē Turcijas iespējas drīzumā kļūt par dalībvalsti? Darbā izvirzītā hipotēze ir šāda – lielākais šķērslis Turcijas dalībai Eiropas Savienībā ir esošo dalībvalstu iedzīvotāju noraidošā attieksme. Darba rezultāti liecina par to, ka ceļā uz dalību Eiropas Savienībā Turcija ir progresējusi un pietuvojusies Eiropas Savienības izvirzītajām prasībām. Tomēr, par spīti šim progresam, Eiropas Savienības iedzīvotāju attieksme pret Turciju kā ES kandidātvalstu un iespējamu dalībvalsti laikā no 1999.-2008. gadam ir kļuvusi tikai noraidošāka. Turcijas attīstība laika gaitā liecina par to, ka Eiropas Savienība izvirzīto prasību sasniegšana nav šķērslis Turcijas dalībai, kamēr Eiropas Savienības valstu iedzīvotāju attieksme ir šķērslis, jo tie ir pret Turciju kā dalībvalsti un var viedokli paust nacionālajos referendumos, tādējādi apturot Turcijas iestāšanās procesu.

The theme of this bachelor paper is - evaluation of Turkey as a candidate country of European Union. The aim of this paper is to find out whether Turkey has made progress towards the European Union, how Turkey’s progress has affected EU member state national attitudes towards Turkey as an EU candidate country and what are the major obstacles for Turkey’s membership in EU. To achieve these aims, there are number of research questions to be answered. First, what are the current European Union countries national attitudes towards Turkey as a candidate state? Second, how Turkey’s progress affect current member state national attitudes? And finally, how current EU member state attitudes affect Turkey’s possibility to soon become an EU member state? The hypothesis of this paper is – the biggest obstacle for Turkey’s membership in EU is negative attitude from current EU member state population. The results show that while trying to become an EU member state Turkey has made progress and moved closer towards the European Union requirements. However, despite this progress, the attitudes of population of EU member states towards Turkey as an EU candidate and potential member between 1999 and 2008 have become even more negative. Turkey's development over time shows that the European Union's demands are not an obstacle for Turkey’s membership in EU, while the attitudes of the population of European Union member states are a barrier because they are against Turkey as a member and can express their views in national referendums, thereby suspending Turkey's accession process.
Evaluation of Turkey as a candidate country of European Union
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)