Orgānu un audu izņemšana no cilvēka - cilvēktiesību pārkāpums? - Grigorjeva, Vlada (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbā “Orgānu un audu izņemšana no cilvēka – cilvēktiesību pārkāpums?” tiek izpētīta likumīga cilvēka orgānu un audu transplantācija, kā arī nelikumīga orgānu un audu izņemšana, kas ir neatļauta un noziedzīga darbība. Orgānu un audu izņemšanas cilvēktiesību jautājums saasinājās pēdējo 40 gadu laikā, sakarā ar zinātnes attīstību transplantācijas jomā un cilvēktiesību lomas pieaugumu medicīnas un pacientu tiesībās. Tāpēc bakalaura darbā autore apskata orgānu un audu izņemšanas juridiskās īpatnības un tas rezultātā radītos cilvēktiesību aizskārumus. Orgānu un audu izņemšanas problēma mūsdienās ir ļoti svarīga un izplatīta, jo orgānu un audu pieprasījums ir lielāks nekā orgānu piedāvājums, tāpēc izplatās cilvēku orgānu tirdzniecība, transplantācijas tūrisms, orgānu un audu izņemšana bez personas piekrišanas. Dažreiz ārstniecības speciālisti aizskar personas pamattiesības arī likumīgas orgānu izņemšanas gadījumos, piemēram, neizskaidrojot visas iespējamas operācija sekas vai izplatot transplantācijas noslēpumu. Bakalaura darbā pārsvara izskatīta tiesiskā un medicīniskā situācija Latvijā, kā arī starptautiskais un nacionālais normatīvais regulējums.

In this paper work “Organ and tissue removal from the human – human rights violation?” legitimate human organ and tissue transplantation, and illegal organ and tissue removal, which is unallowed and criminal activity, are explored. Organ and tissue removal from a person as a human rights question became more essential during last 40 years due to the science development in the field of transplantation and growth of human rights in medicine, as well as patient’s rights. The afore-mentioned argumentation is the reason the author of this work explores organ and tissue removal’s juridical aspects and human right violation. Organ and tissue transplantation issue is very important and well-known nowadays due to the fact that demand of organs and tissues is greater than the supply of it. For the reason that is stated above, human organ trafficking, transplant tourism, organ and tissue removal are spread without consent. Medical professionals frequently infringe fundamental human rights during legal organ or tissue transplantation, for example, when they do not explain to the patient all possible surgery consequences or when they distribute the transplant secret. This bachelor paper is mainly focused on legal and medical situation in Latvia, as well as international and national statutory regulation.
Organs and tissues collection of human - human rights violation?
Keywords: Juridiskā zinātne; orgānu un audu izņemšana; transplantācija; cilvēku tirdzniecība; dzīvie un mirušie donori; cilvēka cieņa