Rotaļnodarbības kā 5-6 gadus vecu bērnu pašvērtējuma veidošanās līdzeklis - Ančevska, Marina (Latvijas Universitāte, 2006)
Darba nosaukums: Rotaļnodarbības, kā 5-6 gadus vecu bērnu pašvērtējuma veido-šanās līdzeklis Darba autors: Marina Ančevska Darba zinātniskais vadītājs: dr. paed. Prof. Emīlija Černova Darba saturs: 70. lpp., 7 attēli, 12 tabulas, analizēti 50 literatūras avoti. Pētījuma mērķis: Pētīt 5-6 gadīgu bērnu pašvērtējuma veidošanās sekmējošus nosacījumus. Šajā darbā tika pētīta problēma, kas skar 5 – 6 gadīgo bērnu pašvērtējuma veidošanos rotaļnodarbību laikā. Šīs problēmas teorētiskā analīze norāda uz pašvērtējuma nozīmi aktīvas un radošas personības veidošanos, kas spēj arī novērtēt un realizēt personīgās iespējas. Rotaļnodarbībās pedagogi un bērni ir iesaistīti savstarpējā darbībā, kas ir nepieciešama gan bērniem, gan pedagogam. Tādēļ, pedagogam ir jābūt zinošam, lai spētu piedalīties vērtēšanā, kura norāda uz pedagoga un bērna vērtēšanas vienotību. Šī pētījuma mērķis – noskaidrot apstākļus pašvērtējuma veidošanā rotaļnodarbību laikā, bērniem vecumā no 5 – 6 gadi. Pētījums rāda, ka pašvērtējuma veidošanā 5 – 6 gadīgiem bērniem rotaļnodarbībās ir bērnu iesaiste sava vērtēšanas procesā it īpaši, ja rotaļnodarbībās izmanto savstarpēju vērtējumu. Rezultātā tika noskaidrots 5 – 6 gadīgo bērnu savstarpējs vērtējums uz pedagoga un citu bērnu vērtēšanas viedokļa bāzes.

Games as a meaning of forming selfevaluation of 5-6 year children. Author: Marina Anchevska Advisor: dr.paed.prof. Emilia Chernova Contents: 70 page, 7 diagram, 12 table, analysis 50 literary source. Aim: To research the best condition of forming selfevaluation of 5-6 years children. In this work we researched in the problem of self-esteem formation in 5-6 year-old children using games – lessons. The theoretical analysis of this problem shows the meaning of the self-esteem for forming active creative personality that will be able to estimate his/her potentialities and to realize them. During games – lessons teacher and children are involved in the interaction, it is neccessary both for children and for teacher – to master specific knowledge in order to participate in evaluating activity that shows the unity of children’s and teacher’s evaluation. The aim of this research is to define and to check the conditions of self-esteem formation during the process of education in 5-6-years-old children. The research has shown that the state of self-esteem formation in 5-6-year-old children in games-lessons are involving children into the process of estimation in games-lessons are involving children into the process of estimation in games- lessons, when mutual estimation is used during games-lessons. As the result we have revealed the dependence of child’s self-esteem on teacher’s and other children’s opinions and estimation.
Games as a means of forming selfevaluation of 5-6 year children
Keywords: Pedagoģija