Mentoru programma māsu praksē - Sadigova, Oksana (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba tēma: Mentoru programma māsu praksē. Akūta māsu trūkuma apstākļos būtiski kļūst māsu piesaiste un noturēšana darba vietās. Viens no veidiem, kā sekmēt šo mērķi būtu mentoru programmas ieviešana. Mentoru programma veicina māsu lielāku apmierinātību ar darbu, uzlabo attieksmi pret veicamajiem pienākumiem palielina māsu motivāciju profesionālai izaugsmei, kā arī būtiski uzlabo adaptācijas procesu jaunpienākušajām māsām. Mūsdienās Latvijas slimnīcās kļūst aktuāli ieviest mentora programmu, kurai ir ļoti svarīga loma jauno, nepieredzējušo medicīnas māsu vidū, neatkarīgi no tā, kurā nodaļā vai savas profesijas specifikācijā ir uzsākusi savas darba gaitas. Mērķis: izpētīt mentora programmas nepieciešamību māsu praksē. Pētījuma jautājums: kādā veidā mentora programma spēj palīdzēt māsām adaptēties prakses vidē? Pētniecības metode: Kvantitatīvā un kvalitatīvā pētniecības metodes. Pētījuma rezultāti: Interviju laikā tika noskaidrotas arī būtiskas darba organizācijas problēmas ar kurām saskaras jaunie darbinieki un bieži vien pamet darbu. Kā būtiskākā problēma ir adaptācija jaunā vidē un esošo māsu attieksme, kas pierādās arī aptaujas rezultātos, no kā izriet, ka vecākas māsas, kuras ilggadēji strādā stacionārā, balstoties uz savu pieredzi, mazāk izprot jaunās māsas, ka viņām māsu prakses vidē ir nepieciešama adaptācija un mentors. Mentora programma ir liels ieguvums, pirmām kārtām jau tāpēc, ka tā novērš iepriekš definētās problēmas. Papildus tam, jauniem darbiniekiem, tā dod drošības sajūtu. Programma palīdz vieglāk adaptēties kolektīvā, bet ja skatās, no veselības aprūpes viedokļa, tad šī programma dod iespēju piesaistīt jaunus darbiniekus, kuri ir pārliecināti par savām spējām strādāt patstāvīgi. Balstoties uz iegūtajiem rezultātiem darba autors uzskata, ka šāda mentoru programma māsu praksē ir nepieciešama, jo stacionāros, kuros tā ir realizēta sevi ir attaisnojusi. Atslēgvārdi: mentors, medicīnas māsa, adaptācija

Master's thesis topic: Mentoring program in nursing practice. In the context of acute shortage of nurses, the attraction and retention of nurses in the workplace becomes important. One way to further this goal would be to introduce a mentoring program. The mentoring program promotes nurses 'greater job satisfaction, improves attitudes towards the duties to be performed, increases nurses' motivation for professional development, as well as significantly improves the adaptation process for newly arrived nurses. Nowadays, it is becoming important to introduce a mentoring program in Latvian hospitals, which plays an especially important role among young, inexperienced nurses, regardless of which department or specification of their profession they have started their work in. Aim: to explore the need for a mentoring program in nursing practice. Research question: How can a mentoring program help nurses adapt to a practice environment? Research method: Quantitative and qualitative research methods. Results of the research: During the interviews, significant work organization problems were also identified that new employees face and often leave their jobs. The most important problem is adaptation to the new environment and the attitude of existing nurses, which is also proved in the results of the survey, which shows that older nurses who work in hospital for many years have less understanding of their experience. mentors. The mentoring program is a great benefit, primarily because it eliminates predefined problems. In addition, it gives new employees a sense of security. The program helps to adapt more easily to the team, but if you look at it from the point of view of health care, then this program gives the opportunity to attract new employees who are confident in their ability to work independently. Based on the obtained results, the author believes that such a mentoring program in nursing practice is necessary, because in hospitals where it is implemented has justified itself. Keywords: mentor, nurse, adaptation
Mentoring program in nursing practice
Keywords: Medicīna; mentors; medicīnas māsa; adaptācija; mentorings