Gruntsūdeņu piesārņojums Olaines šķidro bīstamo ķīmisko atkritumu izgāztuves apkārtnē - Pavlovska, Zane (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba pētījuma mērķis ir noskaidrot gruntsūdeņu piesārņojuma izplatību un intensitāti Olaines šķidro bīstamo ķīmisko atkritumu izgāztuves apkārtnē. Galvenie darba uzdevumi ir apskatīt literatūru par pazemes ūdeņu piesārņojuma pētījumu metodēm, noskaidrot un papildināt teritorijas ģeoloģiskās uzbūves un hidroģeoloģisko apstākļu aprakstu, kā arī apskatīt iepriekšējo pētījumu rezultātus par gruntsūdens piesārņojumu atkritumu izgāztuvē un tās apkārtnē. Lauka darbi - teritorijas apsekošana, fotografēšana, urbumu apsekošana, gruntsūdens līmeņa mērījumi, gruntsūdens paraugu ievākšana laboratorijas analīžu veikšanai. Kamerālie darbi - gruntsūdens līmeņa un piesārņojošo vielu izplatības karšu sastādīšana, iegūto datus salīdzināšana ar iepriekšējo gadu pētījumiem. Aktualitāte saistās ar to, ka Olaines šķidro toksisko atkritumu izgāztuve un tās apkārtne ir viena no piesārņotākajām teritorijām Latvijā un piesārņojums no atkritumu dīķiem turpina lēni izplatīties pa gruntsūdeņiem dienvidaustrumu virzienā. Kopumā piesārņojuma izplatība un intensitāte atsevišķos urbumos ir samazinājusies salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Atslēgas vārdi: gruntsūdens, piesārņojums, novērojumi, laboratorijas metodes.

Bachelor paper aim is to investigate groundwater contamination and intensity in Olaine liquid hazardous chemical waste dumps area. The main tasks are literature studies about groundwater pollution research methods, description of geological structure and hydrogeological conditions of the territory, and review and estimation of the results of previous studies on groundwater pollution at Olaine site. The field works included site inspection, photographing, monitoring wells inspection, territory surveys, groundwater level measurements, groundwater sampling for chemical analysis. The field and laboratory data was processed and analysed, groundwater table map and maps showing distribution of different contaminants were compiled, and the obtained data were compared with the results of previous surveys years. Olaine liquid toxic dump site and its surroundings are one of the most polluted territories of Latvia and pollution from the waste dumps continues to slowly spread through groundwater in southeast direction. Keywords: groundwater, pollution, observations, laboratory techniques.
Groundwater contamination in the vicinity of Olaine liquid hazardous chemical waste pools
Keywords: Ģeoloģija