Latvijas neatkarības idejas uzturēšana trimdā no 1940.gadu vidus līdz 1980.gadu otrai pusei: politiskā darbība. - Beķere, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2020)
Promocijas darbs analizē Trimdas veiktās politiskās darbības Latvijas neatkarības idejas uzturēšanai Rietumvalstīs padomju okupācijas gados. Tajā, izmantojot plašu iepriekš pētniecībā neizmantotu avotu bāzi, tiek analizēti: paņēmieni, ar kādiem Trimda izplatīja informāciju par Baltijas valstīm; Trimdas iesaistīšanās pret-komunisma kustībās savās mītnes zemēs kā līdzeklis uzturēt Latvijas neatkarības ideju; Trimdas politiskās aktivitātes starptautiskā mērogā ASV un PSRS tuvināšanās kontekstā no 1970. gadu sākuma. Darbs hronoloģiski aptver laiku no Otrā pasaules kara beigām, kad Trimda izveidojās, līdz Atmodas procesu sākumam Latvijā 1980. gadu otrajā pusē. Īstenojot politisko darbību ar mērķi veicināt Latvijas Republikas valstiskuma atjaunošanu, Trimdai izdevās sasniegt nozīmīgus rezultātus, kuri bija svarīgi Latvijas valstiskuma atjaunošanas procesā.

The dissertation analyses the political initiatives carried out by the Latvian émigrés to maintain the idea of Latvia's independence in the West during the Soviet occupation. Exploring an extensive range of sources, this work studies how the émigrés disseminated information about the Baltic states; The involvement in anti-communist movements as a means of upholding the idea of Latvia's independence; Political activities at an international level in the context of the improving relations between the United States and the USSR in early 1970s. The dissertation chronologically encompasses the period from the end of the Second World War, when the émigré community was formed, to the beginning of the Awakening processes in Latvia in the second half of the 1980s. By implementing political initiatives, the émigrés managed to achieve significant results that had an impact upon the process of restoring the statehood of Latvia.
Promocijas darbs
Keywords: Vēsture; History