Direktora vadības prakses ietekme uz profesionālās mācīšanās kopienas veidošanos skolā - Rečs, Normunds (Latvijas Universitāte, 2020)
Normunda Reča promocijas darba mērķis ir izpētīt direktoru vadības praksi, tās sakarību ar profesionālās mācīšanās kopienu veidošanos skolās un sniegt ieteikumus Latvijas vispārizglītojošo skolu direktoru darbības pilnveidošanai. Pētījuma teorētiski pētnieciskajā daļā apskatītas zinātniskās atziņas par publiskā sektora vadības attīstību, pārmaiņām skolu vadīšanā, skolu direktoru lomām un funkcijām un skolas kā profesionālās mācīšanās kopienas konceptu. Pētījuma praktiski pētnieciskajā daļā pētīti ārvalstu skolu direktoru profesionālo prasību apraksti, analizēta Latvijas pieeja direktoru profesionālo pienākumu noteikšanā un atspoguļoti 489 skolotāju aptaujas rezultāti par direktoru līderības praksi un tās sakarību ar skolotāju profesionālās mācīšanās kopienas veidošanos 25 Latvijas skolās. Atslēgvārdi: vispārizglītojošās skolas vadīšana, publiskā sektora vadība, pedagoģiskā līderība, profesionālās mācīšanās kopiena

The main aim of doctoral thesis authored by Normunds Rečs, is to investigate principals` leadership practice, its relationship to professional learning communities at schools, and to give recommendations for the improvement of the performance of the principals of Latvian schools. The theoretical part of the research deals with the findings on the development of public sector management and school management, the roles and functions of school principals and the concept of the school as professional learning community. The practical part of the research explores descriptions of the professional requirements of principals of foreign schools, analysed Latvian approach to determining professional responsibilities of principals, and presents the survey results of 489 teachers in 25 schools in Latvia. Keywords: school management, public sector management, pedagogical leadership, professional learning community.
The Impact of Principal`s Leadership Practice on the Formation of the Professional Learning Community at School.
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība