Galvenā devona lauka osteolepiformu kārtas daivspurzivis (Sarcopterygii, Osteolepiformes) - Zupiņš, Ivars (Latvijas Universitāte, 2009)
Revidēts osteolepiformu kārtas daivspurzivju taksonomiskias sastāvs un stratigrāfiskā izplatība Galvenā devona lauka (Austrumeiropas platformas ziemeļrietumu daļas) teritorijā. Kritiski izvērtēts morfoloģisko pazīmju kopums un sniegtas sugu precizētas diagnozes. Konstatēts, ka darbā apskatāmajā teritorijā kārta pārstāvēta ar 16 sugām, kas pieder 9 ģintīm. Aprakstīta jauna tristihopterīdu suga Eusthenopteron kurshi sp. nov., izvērtējot osteolepiformu iespējamo pielietojamību devona nogulumu biostratigrāfijā, konstatēts, ka grupai ir zināma nozīme kā vienam no mugurkaulnieku faunas kompleksu elementiem līdzās biežāk pieejamam bruņuzivju un bezžokleņu materiālam, ko pierāda korelācijas piemēri, salīdzinot Galvenā devona lauka, Skotijas un Centrālā devona lauka griezumus. Analizēti daivspurzivju tafonomijas aspekti īpaši pievēršoties Lodes mālu karjerā konstatēto fosiliju sakopojumu veidošanās apstākļiem.

The diversity and stratigraphical distribution of osteolepiform sarcopterygians from the Main Devonian Field (north-western part of the East European Platform) are analysed. Morphological characters have been critically evaluated and amended diagnoses are given. It is concluded that the order is represented by 16 species, which belong to 9 genera. A new species of tristichopterids, Eusthenopteron kurshi sp. nov., is described. Evaluation of the potential application of the osteolepiforms in biostratigraphy shows that the group has certain value as elements in Devonian vertebrate assemblages along with the more frequently available placoderm and agnathan material as approved by the correlation examples between the sequences of the Main Devonian Field, Scotland and the Central Devonian Field. Certain aspects of sarcopterygian taphonomy have been discussed paying special attention to the fossil accumulations in the Lode clay quarry and their formation conditions.
Osteolepiform sarcopterygian fishes (Sarcopterygii, Osteolepiformes) of the Main Devonian Field
Keywords: Ģeoloģija; Pamatiežu ģeoloģija; Geology; Geology of bedrock