Augsti kvalificēta darbaspēka migrācijas motivācija - Pēča, Roberts (Latvijas Universitāte, 2018)
Augsti kvalificēta darbaspēka migrācija Latvijā ir kļuvusi par problēmu medicīnas, informāciju tehnoloģiju, kā arī citās jomās. Ņemot vērā to, ka ārvalstīs attiecīgās nozarēs ir labāks atalgojuma līmenis, Latvijai ir grūti konkurēt ar Eiropas Savienības lielvarām, kas par to pašu darbu piedāvā lielāku samaksu. Taču augstāks atalgojuma līmenis nav vienīgā motivācija iedzīvotājiem izvēlēties migrācijas ceļu, tādēļ autors darbā apskata un analizē motivāciju, faktorus, iemeslus, cēloņus migrācijai, lai izprastu, ko nepieciešams mainīt, lai Latvijā neaptrūktos darbaspēks. Bakalaura darba tēma ir augsti kvalificēta darbaspēka migrācijas motivācija. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt iemeslus, kādēļ augsti kvalificēts darbaspēks turpina emigrēt uz ārvalstīm. Bakalaura pētījuma rezultātā tika izstrādāti secinājumi un sniegti priekšlikumi migrācijas rādītāju uzlabošanai. Bakalaura darba apjoms ir 68 lapaspuses, tas sastāv no 3 nodaļām. Darbā ir iekļauti 26 attēli, 3 tabulas un 1 pielikums.
Motivation of highly skilled migration
Keywords: Ekonomika; migrācija; augsti kvalificēts darbaspēks; prāta aizplūšana; motivācija; nodarbinātība