Luterāņu bēru runas Latvijas teritorijā 19. gadsimtā - Surska, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba uzdevums ir parādīt luterāņu bēru runu kā literāri teoloģiska žanra daudzveidīgu formu, kas savu kulmināciju Latvijas teritorijā sasniedza tieši 19. gadsimtā, kad strauji attīstījās latviešu nacionālā rakstniecība, savukārt pārējās vāciski runājošās zemēs šādi iespieddarbi jau bija zaudējuši popularitāti un aktualitāti vēl iepriekšējā gadsimtā. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ arī Latvijā šis žanrs strauji izzuda 20. gs. pirmajā pusē. Darbā apskatīti gan pētījumi par bēru runu tēmu Vācijā (vienīgā teritorija, par kuru pagaidām ir veikti šādi pētījumi), gan pētījumi grāmatniecības un literatūras vēsturē Latvijā 18. un 19. gs., koncentrējoties galvenokārt uz garīga satura literatūru. Lai noskaidrotu, kādēļ Latvijas teritorijā šī žanra literatūra uzplauka vēlāk nekā citās vāciski runājošās zemēs Eiropā, darbā ir apskatīti pētījumi Latvijas 16. – 19. gadsimtu vēsturē. Maģistra darbā izveidoju iespējamu bēru runas iedalījumu sīkākos žanros, grupējot pēc to satura jeb situācijām, kurās tās tika vai varēja būt nolasītas.

The task of this paper is present different forms of Lutheran funeral speeches as a sort of unique literary theological genre which got its culmination in the territory of Latvia during 19th century when there was a fast development of national Latvian writing, whereas in the rest of German speaking countries this genre had already almost vanished in the previous century which is one of the reasons why these types of speeches disappeared sharply soon after the peak of their popularity. By analysing currently existing studies of this subject in Germany, including literature about culturally social situation in Latvia and development of the Latvian literature, while focusing on development of religious writings in Latvian within given period to determine circumstances which let this genre to flourish in specific century. This paper also presents possible in-depth division of this type of literal works based on their content or situations they were or could have been read.
Lutheran funeral speeches in the territory of Latvia during the 19th century
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; Leicenpredigten; bēru runas; līķu sprediķi; līķu runas