Autors un stāstītājs Kadzuo Išiguro romānā "Dienas atlikusī daļa" - Rudjonoka, Marija (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba “Autors un stāstītājs Kadzuo Išiguro romānā ‘Dienas atlikusī daļa’” autors fokusējas uz tādiem jēdzieniem kā ‘autors’ un ‘stāstītājs’ romānā, ko lasītājiem pasniedz stāstītājs, virssulainis Stīvens. Bakalaura darba mērķis ir veikt romāna tēmu analīzi, ko lasītājiem atspoguļo netiešais autors, kā arī veikt romāna stāstītāja analīzi ar nolūku pierādīt darba hipotēzi, kas norāda, ka Stīvens ir neuzticams stāstītājs. Pētījuma laikā tiek izmantotas gan teorētiskās, gan praktiskās metodes. Teorētiskā metode tiek atspoguļota teorētiskā materiāla studēšanā, toties praktiskā metode tiek atspoguļota romāna netiešā autora un stāstītāja analīzē. Bakalaura darba teorētiskajā daļā autors apskata teorijas, kas izskaidro jēdzienus ‘autors’ un ‘stāstītājs’, ka arī ar to saistītajām parādībām – netiešo autoru, stāstījumu, stāstījuma laiku un personu, stāstītāja viedokli un uzticamību. Darba autors atsaucas uz teorijām, ko izteikuši tādi literatūras kritiķi kā Ženē, Polons, Frīdmanis, un Uspenskis. Darba praktiskajā daļā autors veic romāna netiešā autora un stāstītāja analīzi, kā arī ar piemēriem no teksta pierāda pētījuma sākuma izvirzīto hipotēzi, ka romāna stāstītājs virssulainis Stīvens var būt klasificēts kā neuzticams stāstītājs. Atslēgas vārdi: autors, stāstītājs, stāstījuma laiks un persona, stāstītāja viedoklis un uzticamība, Kadzuo Išiguro, ‘Dienas atlikusī daļa’.

The author of the Bachelor thesis “The Author and the Narrator in the Novel by Kazuo Ishiguro The Remains of the Day” focuses on the notions of the author and the narrator in the story presented by the narrator Stevens. The purpose of the research is to analyse the themes of the novel expressed by the implied author, as well as to analyse the narrator of the novel in order to prove the hypothesis of the paper, which claims that Stevens is unreliable narrator. The research methods used by the author are both theoretical and practical. Theoretical methods are manifested in studying of the theoretical materials on the notions of the author and the narrator, while practical methods are manifested in the analysis of the implied author and the narrator of the novel. In the theoretical part of the thesis, the theories on the notions of the author and the narrator, and related to it phenomena of narratology, narration, narrator, tense, omniscience, voice and person, focalization, distance, reliability, and narration time, referring to the theories of such literary experts as Genette, Pouillon, Friedman, and Uspenskii. In the practical part of the paper, the analysis of the implied author and the narrator of the novel is carried out. The hypothesis of the paper is proved, providing relevant examples from the text. Key words: author, narrator, voice, person, focalization, point of view, distance, reliability, Kazuo Ishiguro, The Remains of the Day
The Author and the Narrator in the Novel by Kazuo Ishiguro "The Remains of the Day"
Keywords: Valodniecība