Mūža ieslodzījums, tā noteikšanas un izpildes nosacījumi - Liepiņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba temats ir “Mūža ieslodzījums, tā noteikšanas un izpildes nosacījumi”. Mūža ieslodzījums šobrīd ir bargākais sods, kāds paredzēts Krimināllikumā. Tomēr mūža ieslodzījums ne vienmēr nozīmē ieslodzījumu līdz mūža galam. Latvijas regulējums paredz, ka uz mūžu notiesātie var tikt atbrīvoti pirms termiņa. Tomēr ir valstis, kur regulējums pirmstermiņa atbrīvošanu uz mūžu notiesātajiem neparedz. Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir norādījusi, ka neparedzot uz mūžu notiesātajiem tiesības uz pirmstermiņa atbrīvošanu, tiek pārkāpts spīdzināšanas un necilvēcīgas apiešanās aizliegums. Arī attiecībā uz mūža ieslodzījuma izpildi un resocializāciju Latvijā ir saskatāmas vairākas problēmas, galvenā no tām ir, kā uz mūžu notiesātos sagatavot dzīvei brīvībā gadījumā, ja viņi tiks atbrīvoti pirms termiņa. Tā kā šogad teorētiski ir iespēja pirmajiem uz mūžu notiesātajiem iznākt brīvībā, apskatīt ar mūža ieslodzījumu saistītos problēmjautājumus ir sevišķi nozīmīgi. Maģistra darba mērķis ir analizēt Latvijas un ārvalstu regulējumu, izpētīt, par kādiem nodarījumiem mūža ieslodzījums tiek piemērots Latvijas tiesu praksē, izpētīt ar mūža ieslodzījuma izpildi saistītos jautājumus un pirmstermiņa atbrīvošanas kārtību. Darba rezultātā autore ir izvirzījusi galvenos problēmjautājumus, kas saistīti ar mūža ieslodzījuma regulējumu, tā izpildi un uz mūžu notiesāto iespējamo pirmstermiņa atbrīvošanu, kā arī sniegusi to risinājumu vai skaidrojumu. Atslēgas vārdi: Mūža ieslodzījums, sodu izpilde, resocializācija, pirmstermiņa atbrīvošana.

The topic of the Master’s thesis is “Life imprisonment, conditions for its imposition and fulfillment”. Life imprisonment is currently the most severe punishment provided by The Criminal Law of Latvia. However, it does not always mean that the actual imprisonment of a person lasts until the end of his life. Unlike some other countries the jurisdiction in Latvia provides that those on a life sentence can be released prematurely. European Court of Human Rights has stated that non-existence of right to early release for life-sentenced prisoners is a violation of the prohibition of torture and inhumane treatment. In relation to the fulfillment of life imprisonment and resocialization there are several issues in Latvia. One of the main problems is how to prepare the prisoners for a life in freedom in case they get released prematurely. It is even more important to take a detailed look at these problems at this time because starting this year first life-sentenced prisoners are allowed to ask for an early release. The target of the Master’s thesis is to analyze Latvian and foreign laws to understand under what circumstances the life imprisonment is imposed and fulfilled and what are the options of premature release. During this research the author has raised questions and provided solution or explanation about problems of the regulation of life sentence, it’s fulfillment and an early release options for life-sentenced prisoners. Keywords: life imprisonment, fulfillment of sentence, resocialization, premature release.
Life imprisonment, conditions for its imposition and fulfillment
Keywords: Juridiskā zinātne; Mūža ieslodzījums; Sodu izpilde; Resocializācija; Pirmstermiņa atbrīvošana