Uzturlīdzekļi bērnam - Lūse, Baiba (Latvijas Universitāte, 2012)
Autore izvēlējās rakstīt bakalaura darbu par tematu “Uzturlīdzekļi bērnam”, kurā vispusīgi analizēja uzturlīdzekļu jēdzienu kā tiesību institūtu, tā teorētisko un praktisko pamatojums, kā arī veica normatīvās bāzes, kas regulē šī tiesību institūta darbību, analīzi. Temata aktualitāte ir īpaši nozīmīga ne tikai šodien, bet tā ir bijusi aktuāla visos laikos, jo vecāku pienākums uzturēt savus bērnus ir bijis nepārprotami svarīgs jautājums. Viennozīmīgi ir atzīstams, ka vecāku pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērniem, ir viena no bērna tiesībām. Diemžēl, neskatoties uz likumos noteiktiem pienākumiem maksāt uzturlīdzekļus bērniem, ir jāsastopas ar gadījumiem, kad vecāki savā attieksmē pret bērniem pārkāpj bērnu tiesības. Bakalaura darba izstrādes laikā autore konstatē, ka šobrīd netiek izmantoti visi iespējamie līdzekļi, lai bērni saņemtu uzturlīdzekļus no sava vecāka, līdz ar to, ir nepieciešams veikt kardinālas izmaiņas normatīvo aktu bāzē, lai mainītu parādnieka attieksmi pret saviem bērniem. Bakalaura darba mērķis ir izzināt problēmas un piedāvāt iespējamos risinājumus, lai uzlabotu uzturlīdzekļu maksāšanas sistēmas efektivitāti. Bakalaura darba uzdevums ir izpētīt vecāku un bērnu mantiskās (uzturdošanas) attiecības saistībā ar nacionāliem tiesību aktiem, kā arī vispārējās un speciālās tiesību normas attiecībā ar starptautisko tiesību normu piemērošanu bērnu un vecāku savstarpējās tiesiskajās attiecībās. Autore ir izdarījusi būtiskus secinājumus un veikusi priekšlikumus. Šobrīd netiek izmantoti visi iespējamie līdzekļi, lai bērni saņemtu uzturlīdzekļus no sava vecāka, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, tādēļ ir nepieciešami vairāki grozījumi normatīvos aktos. Autore uzskata, ka parādniekam, kurš nemaksā uzturlīdzekļus saviem bērniem, iestājas kopatbildība ar jauno laulāto, līdz ar to ir jāparedz, ka Uzturlīdzekļu Garantijas fonds bez sevišķa tiesas lēmuma stājas piedzinēja vietā uzturlīdzekļu lietā daļā pret parādnieka laulāto līdz brīdim, kad parāda piedziņa ir kļuvusi iespējama no parādnieka. Tāpat parādniekiem, kuri izvairās no uzturlīdzekļu maksāšanas bērniem, ir jāpiemēro sociāla rakstura sods, līdzīgi kā Krimināllikums nosaka atbildību par dažādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, tā arī uzturlīdzekļu piedziņas lietās parādnieks ir pielīdzināms likuma pārkāpējam, kuram pašlaik spēkā esošie normatīvie akti neparedz nekādu atbildību par izvairīšanos no uzturlīdzekļu maksāšanas, piemēram, aizliegumu nodarboties ar uzņēmējdarbību, autovadītāja apliecības anulēšanu vai sabiedriski derīga darba noteikšanu. Atslēgas vārdi: uzturlīdzekļu piedziņa, Uzturlīdzekļu garantijas fonds, ģimenes tiesības.

The author chose to write her Bachelor's Paper about the theme “Child Support” where she analysed in a comprehensive manner the notion of maintenance as the institute of law, its theoretical and practical justification, as well as carried out the analysis of the normative base governing the operation of the institute of law. The topicality of the theme is of a special importance not only at present but it has also been topical in all times, because the duty of parents to support their children has been an undoubtedly important issue. Unambiguously, it should be admitted that the duty of parents to pay the children support is one of the child's rights. Unfortunately, disregarding the duty of paying children support as stipulated in the legislation, there are cases when the parents violate the children rights in respect to their children. During the elaboration of the Bachelor's Paper the author found that at present not all means available are exercised for a child to receive the support from a parent, and consequently, cardinal changes should be made to the basis of the laws and regulations in order to change the debtor's attitude to his/her children. The aim of the Bachelor's Paper is to identify the problems and propose possible solutions in order to improve the efficiency of the maintenance payment system. The task of the Bachelor's Paper is to study the property (providing for the child support) relations between parents and children in relation to the national legislation, as well as general and special legal norms in regarding the application of international legal norms in the mutual legal relations between children and parents. The author has drawn essential conclusions and made proposals. At present, not all available means are applied for children to receive support from their parent who does not live in the same household with the children, and thus several amendments to the laws and regulations are required. The author believes that the debtor not paying the child support to his/her children, becomes co-liable with the new spouse, and subsequently, it should be stipulated that that the Maintenance Guarantee Fund shall assume the place of an enforcer of a debt without a special court decision in a child support case in the part regarding the recovery of disbursed child support from the debtor's spouse until the moment when the debt recovery from the debtor has become exercisable. Social punishment should be applied to the debtors avoiding the children support payments, similarly to the liability stipulated in the Criminal Law for committing different criminal offences. In the child support recovery cases a debtor shall be considered as a violator for whom the current effective laws and regulations do not stipulate any liability for avoiding the payment of child support, e.g., prohibition to do business, cancellation of a driving licence, or an assignment to community service work. Keywords: recovery of maintenance, Maintenance Guarantee Fund, family law.
Child maintenance payments
Keywords: Juridiskā zinātne