Uzmanības noturības sekmēšana 3. vecumposma bērniem pirmsskolas izglītības iestādē pasaku iepazīšanas procesā - Kuiva, Sintija (Latvijas Universitāte, 2025)
Uzmanības noturības sekmēšana 3. vecumposma bērniem pirmsskolas izglītības iestādē pasaku iepazīšanas procesā Darba autore: Sintija Kuiva Zinātniskā vadītāja: Jolanta Krisčune Bakalaura darba apjoms: 53lpp., 1 tabula, 16 attēli, 1 pielikums, 51 izmantoti literatūras avoti. Bakalaura darba ietvaros tika pētīts bērnu uzmanības noturības sekmēšanas iespējas 5-6 gadu vecumā. Tika veikta teorētiskā literatūras analīze par uzmanību, bērnu vecumposma īpatnībām un iespējām uzlabot bērnu uzmanības spējas, izmantojot pasakas. Veicot pētījumu, tika secināts, ka bērnu uzmanības spējas tiek labāk attīstītas, ja pasaku iepazīšanas procesā tiek izmantotas viedās tehnoloģijas - video. Atslēgas vārdi: Uzmanības skaidrojums, 3. vecumposma raksturojums, uzskatāmā mācīšanās, stāstu stāstīšanas metode, pasakas Pētījuma mērķis: Izpētīt pasaku izmantošanu 5 – 6 gadu vecu bērnu uzmanības sekmēšanā Pētījuma uzdevumi: 1.Izpētīt un analizēt uzmanības veidus, raksturīgās īpašības. 2.Izpētīt 3. vecumposma bērnu uzmanības īpatnības. 3.Veikt pētījumu par uzmanības sekmēšanu, izmantojot pasakas iepazīšanas procesu. Pētījuma hipotēze: Pasaku iepazīšanas procesā uzmanības noturība tiks sekmēta, ja pedagogs pārzin uzmanības noturības paņēmienus un izmantos bērnu interesēm, pieredzei atbilstošas pasakas. Pētījuma metodes: 1. Novērošana; 2. Eksperiments. Pētījuma bāze: Pirmsskolas izglītības iestāde “X” un “Y”, 35 bērni, vecumā no 5 - 6 gadiem

Promoting attention retention to children of the third developmental stage during the fairy tale exploration process in preschool Author: Sintija Kuiva Scientific Supervisor: Jolanta Kriščune Bachelor’s Thesis Volume: 53pages, 1 table, 16 images, 1 appendice, 51 references used. The research in this bachelor’s thesis investigates the possibilities of promoting attention retention in 5-6-year-old children. A theoretical analysis of the literature on attention, age-specific characteristics of children, and methods to enhance children's attention abilities using fairy tales was conducted. The study concluded that children’s attention skills are better developed when digital technologies, such as videos, are used during the process of introducing fairy tales. Keywords: Explanation of attention, characteristics of the 3rd developmental stage, visual learning, storytelling method, fairy tales. Research Goal: To explore the use of fairy tales in promoting attention retention in 5-6-year-old children. Research Tasks: 1.To explore and analyze the types and characteristics of attention. 2.To investigate the attention-related peculiarities of children in the 3rd developmental stage. 3.To conduct a study on promoting attention retention through the process of introducing fairy tales. Research Hypothesis: Attention retention will be promoted during the fairy tale introduction process if the teacher is familiar with techniques to maintain attention and uses fairy tales that are aligned with the children's interests and experiences. Research Methods: 1.Observation 2.Experiment 3.Research Base: Preschool educational institutions “X” and “Y”, 35 children aged 5-6 years.
Promoting attention retentiion to children of the third developmental stage during the fairy tale exploration process in preschool.
Keywords: Izglītības zinātnes; Uzmanības skaidrojums; 3. vecumposma raksturojums; uzskatāmā mācīšanās; stāstu stāstīšanas metode; pasakas