Vecāku vajadzības bērna hospitalizācijas laikā - Miķelsone, Madara (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba mērķis ir noskaidrot vecāku vajadzību nozīmīgumu bērna hospitalizācijas laikā. Teorētiskā daļā sniegts ieskats par ģimenes lomu bērna attīstībā, akcentējot vecāku un bērna savstarpējo saikni un to ietekmi uz vecāku vajadzībām, vecāku reakciju uz bērna hospitalizāciju, kā arī vecāku un aprūpes personāla mijiedarbību. Šajā sakarā tiek analizēts U. Bronfenbrennera ekoloģiskais modelis, kā arī K. Svansones gādības teorija. Praktiskā daļā tiek aprakstīta pētījuma metode, kā arī atspoguļoti pētījumā iegūtie dati, tādejādi izsakot galvenos secinājumus - pētījuma hipotēzes pierādīšanai. Iegūto datu analīzei tiek izmantotas tādas statistikas metodes, kā divu neatkarīgu paraugkopu t-tests un ANOVA viena faktora analīze. Iegūtie rezultāti tiek salīdzināti ar citu valstu veiktajiem pētījumiem šajā jomā. Darbā izmantoti gan normatīvie akti, kas nosaka vecāku līdzdalības iespējas bērna hospitalizācijas laikā, gan Grieķijā, Anglijā, Austrālijā, Zviedrijā un Islandē veikts pētījums šai jomā, kā arī dažāda pieejamā literatūra un internetā pieejamā informācija. Atslēgvārdi: Vecāki, bērns, ģimene, hospitalizācija, vajadzības

The objective of the Masters paper is to investigate the meaning of parental needs during their child's hospitalization. The theoretical part gives information about family role in child’s development, emphasizing parental and child connections necessity and its influence on parent needs. Also theoretical part shows the analysis of parental reaction to child's hospitalization and interaction between parents and staff. Analysis of U. Bronfenbrenner's ecological model and K. Swanson's theory of caring is used to describe given information. The practical part gives description of the methods of enquiry, also reflecting the gained data and its analysis, in this way the main conclusions are given to verify the hypothesis of the work. Such statistical methods as - two independent sample t-tests and ANOVA single factor analysis, are used to analyze data. The gained data is compared with similar research in other countries. Following collateral information as laws and regulations which describe parental possibilities to stay together with child at hospital, similar studies in Greece, England, Australia, Sweden and Island, different accessible literature. Key words: Parents, child, family, hospitalization, needs
Parent’s needs during their child’s hospitalization
Keywords: Medicīna