Perifērās redzes novērtēšana ar redzes izsaukto potenciālu metodi - Grieze, Daiga (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 38 lapām, satur 27 attēlus, 5 tabulas un atsauksmes uz 21 literatūras avotu. Mērķis: izvērtēt redzes izsaukto potenciālu reģistrēšanas iespējas no tīklenes perifērās daļas. Subjekti: 4 subjekti (23 gadus veci) bez acu patoloģijām ar izkoriģētu redzes asumu 70 cm attālumam. Metodes: izmantots reversējošā VEP stimuls, kas rādīts uz 4 monitoriem, kurus pārmaiņus izslēdzot, radīts CENTRA, PERIFĒRIJAS un VISA LAUKA stimuls; izmantoti stimula kvadrātiņu lielumi: 4,1˚, 8,3˚ un 16,5˚. Rezultāti: PERIFĒRIJĀ nolasāmas četras latenču komponentes: 45±3 ms, 65±2 ms, 99±2 ms, 139±4 ms (binokulāri). Amplitūdas PERIFĒRIJĀ ir vidēji 4±1 un 6±1 μV. CENTRA stimulam visefektīvākais kvadrātiņu lielums ir 4,1˚ (lielākas amplitūdas, agrākas latences). PERIFĒRIJĀ agrākas pirmā pīķa latences ir pie lielākiem kvadrātiņu lielumiem. VISA LAUKA mērījumos vērojamas divas dažādas tendences: vienam subjektam gan N75, gan P100 latence strauji samazinās, pieaugot kvadrātiņu lielumam; otram subjektam N75 latence palielinās, bet P100 latence nemainās atkarībā no kvadrātiņu lieluma. Kvadrātiņu lieluma izmaiņas VISA LAUKA mērījumos nozīmīgi neietekmē P100 amplitūdu. Secinājumi: 1. PERIFĒRIJĀ parādās VEP līknes veids ar 4 latenču komponentēm. 2. PERIFĒRIJAS amplitūdas binokulāri ir samērāmas. 3. PERIFĒRIJĀ pieaugot kvadrātiņu lielumam, pirmā pozitīvā pīķa latence samazinās. 4. Iespējams, pastāv divas dažādas redzes uztveres: PERIFĒRIJAS stimuls a) traucē vai b) netraucē CENTRA uztveri. Atslēgvārdi: redzes izsauktie potenciāli, perifērā redze, magno un parvo šūnas, latence.

Bachelor work is written in Latvian on 38 pages. It contains 27 pictures, 5 tables, 21 references. Aim: to evaluate visual evoked potentials recording possibilities from peripheral retina. Subjects: 4 subjects (23 years old) without ocular pathology and with corrected visual acuity for 70 cm distance. Methods: pattern-reversal VEP stimulus was displayed on 4 monitors to generate CENTRAL, PERIPHERAL and WHOLE-FIELD stimulation; three stimulus check sizes are used: 4,1˚, 8,3˚ un 16,5˚. Results: Four components of latency can be read from PERIPHERY: 45±1 ms, 65±1 ms, 99±1 ms, 139±2 (binocular). PERIPHERY’s amplitudes are 4±1 and 6±1 μV. Stimulus check size 4,1˚ is the most effective for CENTRAL stimulation (small latencies, large amplitudes). In PERIPHERY there are earlier latencies of first positive peak, if check size increases. There are two different tendencies in WHOLE-FIELD measurements: N75 and P100 latency decreases for one subject, but for other subject N75 latency increases, P100 latency is constant, if check size increases. Check size changes don’t have influence on P100 amplitude in WHOLE-FIELD measurements. Conclusions: 1. Four components of latency can be read in PERIPHERY. 2. PERIPHERY amplitudes can be read from binocular measurements. 3. Latency of first positive peak of PERIPHERY decreases, if check size increases. 4. Perhaps there are two different ways of visual perception: PERIPHERAL stimulus a) disturb or b) not disturb perception of CENTER. Keywords: visual evoked potentials, peripheral vision, magno and parvo cells, latency.
Assessment of peripheral vision using method of visual evoked potentials
Keywords: Fizika