Algoritmi vārdu salikšanai krustvārdu mīklu režģī - Čaikovskis, Oskars (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī maģistra darba mērķis ir apskatīt dažādu algoritmu implementēšanu krustvārdu mīklu veidošanas automatizācijai, veikt pētījumu par algoritmiem un izveidot datorprogrammu, kas veic krustvārdu mīklu režģu veidošanas (burtu salikšanu režģī tā, lai tie veidotu vārdus) automatizāciju. Maģistra darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās un praktiskās. Teorētiskajā daļā ir apkopota vispārīga informācija par krustvārdu mīklām un dažādiem algoritmiem, kurus var izmantot to veidošanā, kā arī to salīdzinājums, ņemot vērā latviešu valodas ortogrāfijas īpatnības. Praktiskajā daļā ir aprakstīta datorprogramma krustvārdu mīklu veidošanas automatizācijai un apkopoti no tās iegūtie dati. Maģistra darbā tiek apskatīti dažādi algoritmi vārdu salikšanai krustvārdu mīklu režģī, kā arī krustvārdu mīklu režģu veidošana. Šie algoritmi tika implementēti datorprogrammā un tika salīdzināta to veiktspēja. Maģistra darbā iekļauta kompilēta datoeprogramma Windows vidē, koda datne un datorprogrammas apraksts. Šī datorprogramma ir veidota kā konsoles lietotāja interfeisa (CUI) programmu. Maģistra darbs sastāv no ievada, 5 nodaļām, secinājumiem, izmantotās literatūras saraksta un pielikumiem. Kopā maģistra darbā ir 61 lpp. un 15 attēli.

The title of the Master's Thesis is “Algorithms for word assembly in crossword puzzle grid”. The purpose of this thesis is to examine the implementation of various algorithms for automation of crossword puzzles, to carry out a research on algorithms and to create a program that performs the automation of crossword puzzle creation (compilation of letters in a grid to form words). The Master's Thesis consists of two parts – theoretical and practical. The theoretical part summarizes general information about crossword puzzles and various algorithms that can be used in their creation, as well as their comparison, taking into account peculiarities of Latvian orthography. The second part describes the program and collect the data from it. The Master's Thesis reviews various algorithms for assembling words in a crossword puzzle grid, as well as algorithms for creating crossword puzzle grids. These algorithms are be implemented in a computer program and their performance is compared. Master's Thesis includes a compiled program in the Windows environment, a code file and a description of this work. The program is built as a console user interface (CUI). The Master's Thesis consists of an introduction, 5 chapters, conclusions, a list of references and affix. Master's Thesis consists of 61 pages and 15 images.
Algorithms for word assembly in crossword puzzle grid
Keywords: Datorzinātne; Krustvārdu mīklas; Algoritmi; Optimizācija; Kombinētā metode