Mobinga lomu saistība ar sociālās trauksmes un depresijas simptomiem 12 līdz 15 gadus veciem zēniem un meitenēm - Kravale, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba pētījuma mērķis bija izpētīt, vai pastāv saistība starp mobingā iesaistīto lomām ar sociālo trauksmi un depresijas simptomiem meiteņu un zēnu vidū. Pētījumā piedalījās 207 pusaudži, no tiem 112 meitenes un 95 zēni, vecumā no 12 līdz 15 gadiem. Visi pētījuma dalībnieki ir no vienas Latvijas vispārizglītojošās vidusskolas iestādes. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, tika izmatotas četras aptaujas: “Pāridarītāju/upuru aptauja” (Dan Olweus Bully/Victim Questionnaire, Olweus, 1996; Sanita Glaudāne, 2013); “Mobinga liecinieku aptauja”, kas izstrādāta šā pētījuma vajadzībām, balstoties uz Dena Olveusa pāridarītāju/upuru aptaujas jautājumiem, pielāgojot tos mobinga liecinieku lomai; “Depresijas, trauksmes un stresa skalas saīsinātā versija” (DASS-21, Depression Anxiety Stress Scale test, adaptāciju latviešu valodā veica Edmunds Vanags un Malgožata Raščevska, 2015); “Sociālas trauksmes klātienē un kibervidē aptauja”, kas izveidota un adaptēta latviešu valodā Rūtas Arājas un Annas Jakobas maģistra darba ietvaros (Arāja, Jakoba, Bite un Vanags, 2022). Pētījuma rezultāti parādīja, ka pastāv pozitīva sakarība starp sociālo trauksmi un depresijas simptomiem mobinga upura un mobinga liecinieku lomā. Tika uzrādītas arī atšķirības sociālās trauksmes un depresijas simptomos starp dzimumiem katrā no mobinga lomām.

The aim of the Master’s theses is to establish the presence of relationship of the mobbing roles with social anxiety and symptoms of depression in girls and boys. The study included 207 teens, of which 112 were girls and 95 boys aged 12 to 15 years. All participants of the study represent one general secondary school in Latvia. Four questionnaires were used to achieve the goal of the study – “Bully/victim questionaire” (Dan Olweus Bully/Victim Questionnaire, Olweus, 1996; Sanita Glaudāne, 2013), “Mobbing witnesses questionnaire” prepared for the needs of this study and based on questions contained in Dan Olweus bully/victim questionaire, adapting those to the mobbing witness role, “Shortened version of depression, anxiety and stress scale” (DASS-21, Depression Anxiety Stress Scale test, adapted in Latvian by Edmunds Vanags and Malgožata Raščevska, 2015), “Questionnaire on social anxiety in person and in the cyber environment” prepared and adapted in Latvian as part of Master’s theses by Rūta Arāja and Anna Jakoba (Arāja, Jakoba, Bite & Vanags, 2022). The results of the study show a positive relationship between social anxiety and symptoms of depression in the mobbing roles of victims and witnesses. Differences in social anxiety and symptoms of depression were detected among both genders in each mobbing role. Key words: mobbing, mobbing role, social anxiety, symptoms of depression.
Relationship of the mobbing roles with social anxiety and symptoms of depression in 12-15years old boys and girls
Keywords: Psiholoģija; Mobings; Mobinga lomas; Sociālā trauksme; Depresijas simptomi