Marka Tvena romāna "Toma Sojera piedzīvojumi" amerikāņu un padomju ekranizāciju salīdzinoša analīze - Gavrilovska, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2011)
Dotais bakalaura darbs bija veltīts Marka Tvena noveles Toma Sojera piedzīvojumi literāras adaptācijas analizēšanai. Mērķis bija analizēt padomju un amerikāņu pirms karalaika filmu versijas, ņemot vērā tā laika kultūras un ideoloģiskās īpatnības. Pētījuma metodes bija sekojošas: izlasīt un izanalizēt oriģinālo tekstu, apskatīties padomju un amerikāņu filmu versijas, kā arī atrast materiālus un atsauksmes saistītas ar doto tēmu un izanalizēt tos. Kopumā dotais bakalaura darbs bija veltīts filmu analīzei, ņemot vērā pirms karalaika ideoloģiju un kultūru Padomju Savienībā un Amerikā, kā arī salīdzinājumam ar oriģinālu. Atslēgvārdi: Marks Tvēns, Huck Finn, Toms Sojers, rase, dzimums, interpretācija, adaptācija, ideoloģija, vēsture.

The paper was devoted to analyzing literary adaptations of the novel The Adventures of Tom Sawyer written by Mark Twain. The purpose was to analyze Soviet and American versions of pre war times taking into account culture and ideology of those times. Methods of the research were to read and analyze the original text, watch Soviet and American versions of the films, find the materials and reviews related to the theme and to analyze them. In general, the paper was devoted to analyzing the films taking into account culture and ideology of pre war times in the Soviet Union and America, and comparing or contrasting them with the original. Key words: Mark Twain, Huck Finn, Tom Sawyer, race, gender, interpretation, adaptation, ideology, history.
Comparative Analysis of Soviet and American Screen Adaptations of Mark Twain's Novel "The Adventures of Tom Sawyer"
Keywords: Valodniecība