Emociju regulācijas saistība ar uztverto sociālo atbalstu un sasniegumu motivāciju notiesātām personām ieslodzījumā - Brila, Elīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistība starp emociju regulāciju, uztverto sociālo atbalstu un sasniegumu motivāciju notiesātām personām ieslodzījumā, analizējot teorētisko literatūru, jaunāko zinātnisko pētījumu rezultātus un veicot praktisku pētījumu. Tika izvirzīts pētījuma jautājums: Kādas ir sakarības starp emociju regulācijas, uztverto sociālā atbalsta un sasniegumu motivācijas rādītājiem notiesātām personām ieslodzījumā? Tāpat tika izvirzīti arī sekojoši papildjautājumi: 1) Kādas ir sakarības starp notiesātu personu ieslodzījumā uztvertā sociālā atbalsta rādītājiem, vecumu un attiecību statusu? 2) Kādas ir sakarības starp notiesātu personu ieslodzījumā sasniegumu motivācijas rādītājiem, vecumu un attiecību statusu? Pētījumā piedalījās 69 respondenti (N=69). Šo izlasi sastāda vīrieši (n=69) ar vidējo vecumu 38,8 gadi (m=38,8). Dati no respondentiem tika ievākti frontāli Olaines cietuma Atkarīgo centrā. Lai atbildētu uz pētījuma jautājumiem, tika izmantotas: 1) Emociju regulācijas aptauja (Emotion Regulation Questionnaire (ERQ); Gross & John, 2003; adaptējusi M.Morozova, 2011), 2) Daudzdimensionālā uztvertā sociālā atbalsta skala (Multidimensional scale of perceived social support /MSPSS/, Zimet, Zahlem, Zimet, & Farley, 1988; adaptējusi S.Voitkāne, 2001), 3) Sasniegumu motivācijas aptauja (Achievement Motivation Inventory, AMI, Schuler et al., 2004; adaptējusi D. Milova, 2013) ar 9 no kopumā 17 apakšskalām. Bakalaura darbā uzdotais jautājums un papildjautājumi apstiprinājās daļēji, jo pētījuma rezultāti liecina, ka starp dažām pētījuma mainīgo kategorijām pastāv statistiski nozīmīgas sakarības. Atslēgas vārdi: emociju regulācija, uztvertais sociālais atbalsts, sasniegumu motivācija.

The purpouse of the study was to find out whether there is a connection between emotional regulation, perceived social support and motivation of achievements in imprisonment of convicted persons, analyzing theoretical literature, results of recent scientific research and conducting practical research. The research question was: What are the relationships between emotion regulation, perceived social support and motivation indicators of achievement in sentenced prisoners? The following additional questions were also: 1) What are the correlations between the sentenced persons' imprisoned social support indicators, the age and relationship status? 2) What are the correlations between the motivation of achievement, age and relationship status of convicted persons? 69 respondents participated in the study (N = 69). This sample consists of men (n = 69) with an average age of 38.8 years (m = 38.8). Data from respondents were collected in front of Olaine’s Prison Center for addicts. In order to answer the research questions, the following surveys were used: 1) Emotion Regulation Questionnaire (ERQ); Gross & John, 2003; adapted by M. Morozova, 2011), 2) Multidimensional scale of perceived social support / MSPSS /, Zimet, Zahlem, Zimet, & Farley, 1988; Adapted by S. Voitkanne, 2001), 3) Achievement Motivation Inventory (AMI, Schuler et al., 2004; Adapted by D. Milova, 2013) 9 out of a total of 17 subscales. The question posed in the bachelor's thesis and the supplementary questions were partially confirmed, as the results of the study show that there are statistically significant correlations between some categories of study variables. Keywords: emotional regulation, perceived social support, motivation for achievement.
Relationship between emotion regulation, perceived social support and motivation of achievements for sentenced persons in custody
Keywords: Psiholoģija; emociju regulācija; uztvertais sociālais atbalsts; sasniegumu motivācija; emotional regulation; perceived social support