Darba līguma rakstveida forma un tās neievērošanas tiesiskās sekas - Milča, Astra (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba tiesisko attiecību pamatā starp darbinieku un darba devēju ir darba līgums jeb pušu vienošanās. Maģistra darba tēmas izvēle balstās uz mūsdienu sabiedrībā aktuālu problēmu - darba tiesiskajām attiecībām un to rašanās un izbeigšanās pamatu – starp pusēm noslēgtu darba līgumu un tā sagatavošanas būtiskākajām tiesību normām un tiesiskajām sekām tiesisko elementu neievērošanas gadījumos. Maģistra darba mērķis ir pamatot, izmantojot tiesu prakses, likumu komentārus un publicētos viedokļus par darba līguma rakstveida formas būtisko sastāvdaļu nozīmi un darba devēja pienākumiem, saistībā ar nodarbinātību, likumā noteiktā kārtībā, deklarēt Valsts ieņēmumu dienestam par darbaspēka nodokļiem, darba attiecību sākšanos, izmaiņām un izbeigšanos. Pamatojoties uz veikto pētījumu par darba līguma satura ietekmi uz darba attiecībām, darba autors ir izdarījis secinājumus un sagatavojis priekšlikumus darba līguma saturam, pušu tiesību aizsardzībai, darba strīdu novēršanai un pušu risku mazināšanai.

Legal labour relationship between the employee and the employer is based on the employment contract or the agreement between the parties. The choice of the subject of the Master’s paper is based on the modern society challenges – legal labour relationship and the basis of its origin and termination – employment contract concluded between the parties and most essential legal standards and legal consequences in case of non-compliance with legal elements. The purpose of the Master’s paper is to justify with the help of compilation of legal instruments, comments to the laws, the importance of the essential components of the written form of the employment contract and the obligations of the employer to declare calculated taxes, the commencement of the labour relationship, its changes and termination with the State Revenue Service in accordance with the law. Pursuant to studies of the impact of the employment contract content on the labour relationship the author of the paper made conclusions and drafted proposals for the content of the employment contract, protection of the parties’ rights, prevention of labour disputes and mitigation of the risks of the parties.
Written form of employment agreement and legal consequences of non-compliance
Keywords: Tiesību zinātne; darba līgums; darba likums; darba tiesiskās attiecības; nodarbinātība