Spīdzināšanas objektīvās puses izpratne - Krieviņa, Krista (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba tēma ir “Spīdzināšanas objektīvās puses izpratne”. Darba mērķis ir izpētīt spīdzināšanas kā noziedzīga nodarījuma objektīvās puses izpausmes. Darba gaitā tiks pētīta spīdzināšanas attīstība no senajiem laikiem līdz mūsdienām, spīdzināšanas aizlieguma tiesiskais regulējums, sākot no 1903.gada līdz mūsdienām. Aplūkoti spīdzināšanas objektīvās puses elementi, kas nepieciešami, lai iestātos kriminālatbildība. Kā arī aplūkota spīdzināšanas kvalificējošo pazīmju analīze. Analizēti Latvijas tiesu prakses un Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumi. Balsoties uz tiesu praksi tiks piedāvāti grozījumi Krimināllikuma uzlabošanai un modernizēšanai. Atslēgvārdi: spīdzināšana; spīdzināšanas aizliegums; objektīvā puse; cilvēktiesības.

The topic of the master's thesis is “Awareness of the objective side of torture”. The aim of the thesis is to study the expressions of torture as an objective side of a criminal offense. The development of torture from ancient times until nowadays, as well as legal order of torture from 1903 until nowadays will be studied. The elements of the objective side of torture that are necessary for criminal liability are considered. As well as analysis of qualifying signs of torture. Judgements of Latvian court practice and the European Court of Human Rights are analyzed. Based on the court practice, amendments to improve and modernize the Criminal Law will be proposed. Key words: torture, prohibition of torture, objective side, human rights.
Awareness of the objective side of torture
Keywords: Juridiskā zinātne; spīdzināšana; spīdzināšanas aizliegums; objektīvā puse; cilvēktiesības