Alkohola lietošanas paradumu saistība ar psihotropu medikamentu lietošanu Latvijas iedzīvotāju vidū - Maļceva, Danija (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba tēma ir Alkohola lietošanas paradumu saistība ar psihotropu medikamentu lietošanu Latvijas iedzīvotāju vidū. Tēmas aktualitāte: Dati liecina, ka alkohola patēriņš Latvijā ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropā - 12,8 litri tīra alkohola uz vienu iedzīvotāju gadā. Un pēc SPKC 2017.gada datiem - Latvijā ir viens no augstākajiem alkohola lietošanas rādītājiem pasaulē - 11,2 litri uz iedzīvotāju. Kopumā alkohola lietošanas izplatība ar katru gadu pieaug. Veselība ir pilnīgas fiziskas, garīgas un sociālas labklājības stāvoklis, nevis tikai stāvoklis, kad cilvēks nejūtas slims vai novārdzis, līdz ar to ir jāpievērš pastiprināta uzmanība psihoemocionālajai veselībai un patērētā alkohola daudzuma ietekmei uz to. Garīgā veselība ietekmē cilvēka domāšanu, rekciju uz stresu un lēmumu pieņemšanu, tas, savukārt, ietekmē izvēli lietot vai nelietot alkoholu un psihotropos medikamentus. Darba mērķis ir pētīt alkohola lietošanas paradumus saistībā ar psihotropo medikamentu lietošanu. Pētniecības metodes: Maģistra darbā tika izmantoti dati no pētījuma „Atkarību izraisošo vielu lietošanas izplatība iedzīvotāju vidū 2020. gadā. Šķērsgriezuma datu analīzē tika iekļauti 4616 respondentu vecumā no 15 līdz 64 gadiem. Statistiskajai datu analīzei tika izmantotas aprakstošās statistiskās metodes un bināra loģistiskā regresija. Pētījuma dizains: Šķērsgriezuma pētījums. Pētījuma rezultāti: Kopumā Latvijā vecumā no 15 līdz 64 gadiem 6,0% ir alkohola atkarība, savukārt psihotropos medikamentus lieto 4,9% respondentu. Vīriešiem ir konstatēta biežāka alkoholu lietošana kopā ar psihotropajiem medikamentiem nekā sievietēm (17,7% pret 6,6%). Parasti tie ir vīrieši ar augstāko izglītību. Saturs: 74 lpp, 19 attēli, 5 tabulas, 91 literatūras avots un 1 pielikums. Atslēgas vārdi: alkohola lietošana, psihotropie medikamenti, garīgā veselība, alkohola atkarība. Valoda: Latviešu valoda.

Topic: Relationship between alcohol use habits and the use of psychotropic medications in Latvian population. Objective: To study alcohol consumption habits in connection with the use of psychotropic drugs. Topicality: The data show that alcohol consumption in Latvia is one of the highest in Europe - 12.8 liters of pure alcohol per capita per year. And according to the data of the SPKC in 2017, Latvia has one of the highest alcohol consumption rates in the world - 11.2 liters per capita. In general, the prevalence of alcohol use is increasing every year. Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not a state in which a person does not feel ill or exhausted, so there is a need to pay close attention to psycho-emotional health and the effects of alcohol consumption. Mental health affects a person's thinking, reaction to stress and decision-making. This, in turn, influences the choice to use or not to use alcohol and psychotropic drugs. Pattern of research: Cross-sectional study. Methodology: The master's thesis used data from the study “Prevalence of substance use among the population in 2020. The analysis of cross-sectional data included 4,500 respondents aged 15 to 64 years. Descriptive statistical methods and binary logistic regression were used for statistical data analysis. Results: In general, 6.0% of Latvians aged 15 to 64 have alcohol dependence, while 4.9% of respondents use psychotropic drugs. Men are more likely to use alcohol in combination with psychotropic drugs than women (17.7% vs. 6.6%). These are usually men with higher education. Content: 74 pages, 19 picture, 5 tables, 91 references and 1 annex. Key words: alcohol use, psychotropic drugs, mental health, alcohol dependence. Language: Latvian
Relationship between alcohol use habits and the use of psychotropic medications in Latvian population
Keywords: Sabiedrības veselība; alkohola lietošana; psihotropie medikamenti; garīgā veselība; alkohola atkarība