Atšķirības starp mūsdienu ikdienas kultūru Vācijā un Latvijā - Babitševa, Renata (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba nosaukums ir "Ikdienas kultūras atšķirības starp Latviju un Vāciju» Bakalaura darbs pēta ikdienas kultūras aspektus un visu kas ir saistīts ar šo terminu. Bakalaura darbs atklāj arī vēsturiskos un kultūras aspektus, kuras tagad ietekme uz ikdienas kultūru Latvijā. Ir svarīgi zināt, no kurienes atnāca tradīcijās un svētki, un kā tos svin šodien. Ir svarīgi zināt, kādi aspekti ikdienā vairs neskaitās kā atšķirība dažādās kultūrās. Šobrīd, globalizācijas process noved pie tautu un to kultūru apvienošanas. Pamatojoties uz kultūras apmaiņu un tiešajiem kontaktiem starp cilvēkiem notiek globalizācijas procesa paātrinājums. Praktiskā daļā tiek ietverts salīdzinājums un analīze starp ikdienas kultūrās Latvijā un Vācijā. Darba izmantots salīdzināšanas metodi un divu kultūru analīzi, kā arī vācu ikdienas kultūras integrācijas personīgo pieredzi, tas nozīmē ikdienas kultūras izpētījums no iekšpuses. Bakalaura darba rezultāti liecina, ka Vācijas ikdienas kultūra ietekmēja arī uz latviešu ikdienas kultūras dzīvi. Latvijas kultūra un Vācijā kultūra ir daudz kas kopīgs un savukārt abiem pastāv atšķirīgi aspekti.

„ Differences in Every Day Cultures in Modern Latvia and Germany” explores themes of daily life, analyzing the various aspects of modern society and historical nuances affecting contemporary Latvian culture. In order to understand the similarities and differences between Latvian and German cultures, it is imperative to study the historical and cultural foundations of both nations. The process of globalization is connecting the world in new ways, creating a melting pot of cultures and nationalities. Latvian and German cultures were compared for the purposes of this dissertation using historical documents and academic studies, as well as the author’s personal experiences of integration into German society. The findings of this analysis demonstrated the influence of German culture on modern day life in Latvia. Though the cultures of both nations share much in common, they each retain individual traits to make them unique.
Differences in Every Day Culture in Modern Latvia and Germany
Keywords: Valodniecība; ikdienas; kultūra; starpkultūru; komunikācij