Kriminālprocesuālu nolēmumu pārsūdzība kasācijas instancē kā tiesību uz taisnīgu tiesu elements - Melbārde, Karīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba temats “Kriminālprocesuālu nolēmumu pārsūdzība kasācijas instance kā tiesību uz taisnīgu tiesu elements” aptver tiesību uz taisnīgu tiesu kā fundamentālu cilvēktiesību nodrošināšanu demokrātiskā tiesiskā valstī sasaisti ar kasācijas instances tiesas pieejamību kriminālprocesuālu nolēmumu pārsūdzības procesā. Maģistra darba mērķis ir izpētīt pārsūdzības kā tiesību uz taisnīgu tiesu elementa nozīmi, analizēt kasācijas instances nepieciešamību un pieejamības ierobežošanas iespējamību kriminālprocesā, salīdzināt kriminālprocesā nodrošināmās personas tiesību garantijas ar citiem procesiem, kā arī veikt kasācijas instances neesamības pamatotības analīzi atsevišķās lietu kategorijās. Maģistra darba izstrādes ietvaros autore secinājusi, ka kasācijas instance ir pārāk nozīmīga tiesiskas valsts pastāvēšanā, lai veiktu nepamatotu atsevišķu kategoriju lietu izslēgšanu no kasācijas instances pieejamības kataloga, vienlaikus norādot, ka ne visiem nolēmumiem ir jābūt pārsūdzamiem kasācijas instancē un sistēmiski vērtējama katras lietu kategorijas būtība un tiesas iesaistes pamats konkrētajā procesā.

The topic of the master's thesis “Appeal of criminal procedural rulings in the cassation instance as an element of the right to a fair trial” covers the connection between the right to a fair trial as a fundamental human right in a democratic legal state and the availability of the court of cassation in the appeal process of criminal procedural rulings. The aim of the master's thesis is to study the importance of appeal as an element of the right to a fair trial, to analyze the necessity of the cassation instance and the possibility of restricting access in criminal proceedings, to compare the guarantees of personal rights provided in criminal proceedings with other processes, as well as to analyze the validity of the absence of a cassation instance in certain categories of cases. The author has concluded that the cassation instance is too important for the existence of a legal state to exclude certain categories of cases from the cassation instance's access catalog, at the same time stating that not all decisions must be appealable to the cassation instance and that the essence of each category of cases and the courts should be systematically evaluated basis of involvement in the specific process.
Appeal of criminal procedural rulings in the cassation instance as an element of the right to a fair trial
Keywords: Juridiskā zinātne; pārsūdzība; kasācijas instance; tiesības uz taisnīgu tiesu; kriminālprocess; kriminālprocesuāls nolēmums