Interesantais attēlā un tā algoritmizācija - Okseņuks, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2013)
Pastāv lietas, kas cilvēkam liekas interesantas un aizraujošas, bet vienlaikus pastāv arī tādas lietas, kas liekas garlaicīgas. Cilvēks izšķir garlaicīgas un interesantas lietas mūzikā, zinātnē, literatūrā un citās jomās. Šajā darbā ir mēģināts saprast, kas cilvēkam liekas interesants attēlā un kāpēc. Darbā ir apskatītas pieejas, kas ļauj modelēt interesi un skaitumu, un ir piedāvātas iespējas, kā šīs metodes var tikt pielietotas interesanto un skaisto lietu noteikšanai attēlā.

Human beings can easily distinct interesting or curious things from boring. They can distinct interesting and boring things in various areas such as music, science, visual art, literature and others. The objective of this research is to understand which things a human finds interesting in an image and why. An overview of the artificial curiosity modeling methods is made. There is also an attempt to adopt the methods for image analysis.
Algoritmization of interesting in the image
Keywords: Datorzinātne