Sociālās un personiskās problēmas saistībā ar pastāvīgu kanabidiola lietošanu - Ishay, Yoel (Latvijas Universitāte, 2024)
Mērķi: Ņemot vērā kanabinoīdu legalizācijas globālo tendenci, šī pētījuma mērķis ir atklāt ar regulāru kanabinoīdu lietošanu saistītās iespējamās sociālās un personiskās problēmas. Metodes un materiāli: Pētījumā jaunākā pieejamā literatūra par kanabinoīdu lietošanu tiek salīdzināta ar datiem no pašizveidotas anketas, kas tika izplatīta tiešsaistē, kā arī izmantojot QR kodus uz plakātiem laikā no 2023.gada novembra līdz 2024.gada aprīlim. Aptaujas mērķauditorija bija gan kanabinoīdu lietotāji, kas tika iedalīti kategorijās pēc lietošanas biežuma, gan nelietotāji kā kontroles grupa. Rezultāti: vīrieši gandrīz trīs reizes biežāk nekā sievietes lietoja kanabinoīdus. Kanabinoīdu lietotāji bija aptuveni piecas reizes biežāk nodarbināti. Salīdzinot ar nelietotājiem, kanabinoīdu lietotājiem bija mazāka nosliece par prioritāti noteikt sagatavošanos pirms lieliem notikumiem. Turklāt kanabinoīdu lietotāji gandrīz 40 reizes biežāk bija lietojuši arī kokaīnu vai LSD.Tāpat tika konstatētas nozīmīgas saistības starp kanabinoīdu lietošanu un šādiem faktoriem: būt studentam/stažierim; samazināta izvairīšanās no konfrontācijām un konfliktiem; prioritāte pievērsta uzdevuma izpildei, nevis izpildes pilnībai; priekšroka tiek dota spontanitātei nevis orientācijai uz mērķi; augstāka apmierinātība ar personīgo labklājību; biežāk tika novērotas koncentrēšanās un uzmanības noturēšanas grūtības. Secinājums: Jauniem vīriešiem, īpaši tiem, kas jaunāki par 24 gadiem, ir paaugstināts risks uzsākt un palielināt kanabinoīdu patēriņu, ievērojami palielinot viņu neaizsargātību kognitīvo traucējumu attīstībā. Galvenie motīvi kanabinoīdu lietošanai ir stresa mazināšana, garastāvokļa uzlabošana un socializācija, norādot, ka tas darbojas kā līdzeklis psiholoģisko problēmu pārvarēšanā. Pētījums arī identificē atšķirīgu personības profilu, kas nosaka kanabinoīdu lietošanas uzsākšanu: augsts neirotisms; atvērtība riskantai uzvedībai; zems apzinīgums; zems sadarbības spēju un socializēšanās līmenis. Šādi rezultāti, jo īpaši, norāda uz nepieciešamību identificēt un izglītot riskam pakļautās personas, īpaši jauniešus, lai novērstu kanabinoīdu lietošanu un veicinātu veselīgāku prasmju izmantošanu personību ietekmējošo problēmu un stresa pārvarēšanai.

Objectives: In light of the global trend towards cannabis legalization, this study aims to uncover potential social and personal problems associated with regular use of cannabis. It also seeks to investigate overlooked or underestimated short- and long-term adverse effects and raise awareness among users and their acquaintances about potential risks factors. Methods and materials: The study compares recent literature on cannabis use with data from a self-designed questionnaire distributed online and via QR-codes on posters from November 2023 to April 2024. The survey targeted both cannabis users, categorized by their usage frequency, and non-users, as a control group. Results: Males were nearly three times as likely as females to use cannabis. Cannabis users were about five times more likely to be employed. Compared to non-users, cannabis users were less inclined to prioritize preparation before major events. Furthermore, cannabis users were almost 40 times more likely to have used cocaine or LSD at some point in the past. Additionally, significant associations were found between cannabis use and the following factors: Being a student/trainee; Reduced avoidance of confrontations and conflicts; Prioritizing task completion over perfection; Preferring spontaneity over goal-orientation; Higher satisfaction with overall personal well-being; And experiencing more frequent difficulties in concentration and attention. Conclusion: Young males, particularly those under 24, are at a heightened risk of initiating and escalating cannabis consumption, significantly increasing their vulnerability to cognitive impairments. Primary motives including stress relief, mood enhancement, and socialization, underscore cannabis’ role as a coping mechanism for underlying psychological issues. The study also supports the presence of a distinct personality profile associated with cannabis consumers: High neuroticism; Openness to risky behaviors; Low conscientiousness; And low agreeableness. These insights emphasize the urgency of identifying and educating individuals at risk, especially at a young age, to prevent cannabis use and promote healthier coping mechanisms.
Social and personal problems in the context of continued use of cannabis
Keywords: Medicīna; Cannabis; Early Onset; Personality; Cognitive Impairments; Coping Mechanism