Paleoveģetācijas izmaiņu rekonstrukcija pēc makroatliekām Mazā Ungura ezera attīstības laikā - Staškova, Anda (Latvijas Universitāte, 2012)
Staškova A. 2012. „Paleoveģetācijas izmaiņu rekonstrukcija pēc makroatliekām Mazā Ungura ezera attīstības laikā”. Bakalaura darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, 56 lpp. Darba teorētiskā sadaļa ietver zinātniskās literatūras analīzi par ezeru klasifikāciju, paleovides pētījumiem, ezeru nogulumiem, kā arī ūdensaugu attīstībai nepieciešamajiem elementiem. Izstrādājot bakalaura darbu, autore iepazinās ar lauka darba metodēm, veica nogulumu zondēšanu un urbšanu, nogulumu vizuālo novērtēšanu, dokumentēšanu un paraugu ievākšanu. LU ĢZZF Kvartārvides laboratorijā autore apguva un veica augu makroatlieku analīzi, Augšņu laboratorijā nogulumu ķīmiskās analīzes, nosakot nogulumu pH, kopējo oglekļa, slāpekļa un fosfora pentoksīda saturu. Savukārt Vides monitoringa laboratorijā ezera ūdenim tika noteikta pH vērtība, elektrovadītspēja (EVS) un krāsainība. Izmantojot datorprogrammu TILIA, tika izveidota augu makroatlieku sastāva diagrammas, un ar PC ORD 5.0 programmu veikta galveno komponentu analīze. Bakalaura darba izstrādes laikā veiktie pētījumi un iegūtie rezultāti sniedz informāciju par paleoveģetācijas attīstību Mazā Ungura ezera apkārtnē, kā arī gludsporu ezerenes (Isoëtes lacustris L.) sastopamību atkarībā no nogulumu ķīmiskajiem parametriem. Atslēgas vārdi: Mazais Ungura ezers, augu makroatlieku analīze, nogulumu ķīmiskā analīze, Isoëtes lacustris L.

Staškova A. 2012. „Reconstruction of paleovegetation changes according to macrofossil investigation data during the development of Lake Mazais Ungurs”. Bachelor thesis – Riga, University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Sciences, pp. 56. The theoretical chapter includes the scientific literature analysis of the lake classification, paleovegetation, lake sediments, and necessary elements for aquatic plant development. Author has acqured field work methods, including geological coring, sounding, visual estimation and description of the sediments and sampling. In the laboratory of the Quaternary Environment author acqured and carried out macrofossil analysis. In the laboratory of the Soil has been acqured sediment chemical analysis and defined sediment pH, total carbon, nitrogen and phosphorus pentoxide content. In the laboratory of the Environmental Monitoring has been carried out lake water analysis and determined pH, electrical conductivity (EVS) and colourity. Using a computer programme TILIA, established plant macrofossil charts, and with PC ORD 5.0 programme carried out principal component analysis. The results of the Bachelor thesis provide information of the paleovegetation changes according to macrofossil investigation data during the development of Lake Mazais Ungurs and Isoëtes lacustris L. occurrence in relation to sediment chemical parameters. Key words: Lake Mazais Ungurs, plant macrofossil analysis, sediment chemical analysis, Isoëtes lacustris L.
Reconstruction of paleovegetation changes according to macrofossil investigation data during the development of Lake Mazais Ungurs
Keywords: Vides zinātne