Digitāla vizuālās meklēšanas rīka izveide emociju ietekmes izsekošanai - Bosņaks, Stefans (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā aprakstīta digitāla rīka izstrāde, kas paredzēts emocionālās valences ietekmes pētīšanai vizuālās meklēšanas uzdevumos. Šis rīks ļauj veikt kontrolētus eksperimentus, kuros dalībniekiem tiek rādīti dažādi attēli, un tiek mērīts viņu reakcijas laiks un meklēšanas precizitāte. Eksperimentā tiek izmantoti pozitīvi, neitrāli un negatīvi vizuālie stimuli, lai novērtētu, kā atšķirīgas emocionālās ievirzes ietekmē uzmanības sadalījumu. Rīks balstīts uz citu psiholoģisko platformu pieredzi, piemēram, PsychoToolKit, bet izstrādāts patstāvīgi, lai pielāgotos specifiskām pētniecības vajadzībām. Tas piedāvā elastīgu un precīzu vidi eksperimentu izveidei un datu analīzei, palīdzot padziļināt izpratni par emociju un vizuālās uzmanības mijiedarbību kognitīvajos procesos.

This master’s thesis describes the development of a digital tool designed to study the influence of emotional valence on visual search tasks. The tool enables controlled experiments in which participants are shown various images, and their reaction time and search accuracy are measured. The experiment uses positive, neutral, and negative visual stimuli to assess how different emotional tones affect the distribution of attention. The tool is inspired by existing psychological platforms such as PsychoToolKit but was independently developed to meet specific research needs. It offers a flexible and precise environment for creating experiments and analyzing data, contributing to a deeper understanding of the interaction between emotion and visual attention in cognitive processes.
Development of a digital visual search tool for tracking the influence of emotions
Keywords: Datorzinātne un informātika; vizuālā meklēšana; emocionālā valence; eksperimentālās psiholoģijas programmatūra; reakcijas laika analīze; afektīvā uzmanība