Tikumu veicināšana pirmsskolas izglītības 2.posmā, izmantojot daiļliteratūru - Podskočija, Megija Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura temats: Tikumu veicināšana pirmsskolas 2. posmā, izmantojot daiļliteratūru. Mērķis: Analizēt teorētiskās atziņas par bērnu tikumisko audzināšanu un daiļliteratūras izmantošanu tikumu veicināšanai, veicot praktisku pētījumu. Tika pētīts, kā daiļliteratūra veicina bērnu attīstību, īpaši tādu tikumu kā savaldība, drosme, laipnība un tolerance attīstīšanu. Darbs sastāv no teorētiskās daļas, kur aplūkots tikuma jēdziens un to atspoguļojums bērnu literatūrā, un empīriskās daļas ar pedagogu anketu analīzi un pedagoģisko izmēģinājumu ar 10 bērniem. Pētījuma jautājums "Kā daiļliteratūras izmantošana veicina tikumu attīstību pirmsskolas vecuma bērniem?" tika atbildēts. Secināts, ka daiļliteratūra ir efektīvs līdzeklis tikumu attīstībai, ko pedagogi aktīvi izmanto. Bakalaura darbs sastāv no 64 lpp., 10 attēli, 4 tabulas, 35 avoti, 2 pielikumi Atslēgas vārdi: tikumi, pirmsskola, daiļliteratūra, tikumu veicināšana.

Bachelor's Thesis Topic: Promoting Virtues in the Second Stage of Preschool Education Using Children's Literature. Objective: To analyze theoretical insights on the moral upbringing of children and the use of children's literature for promoting virtues through practical research. The study explored how children's literature fosters development, particularly virtues such as self-control, courage, kindness, and tolerance. The thesis consists of a theoretical part, which examines the concept of virtues and their representation in children's literature, and an empirical part, which includes an analysis of teacher surveys and a pedagogical experiment with 10 preschool children. The research question: "How does the use of children's literature promote the development of virtues in preschool-aged children?" was addressed. It was concluded that children's literature is an effective tool for developing virtues, which teachers actively utilize. The bachelor's thesis comprises 64 pages, 10 figures, 4 tables, 35 sources, and 2 appendices. Keywords: virtues, preschool, children's literature, promoting virtues.
Virtues in Early Childhood Education (Stage 2) Using Children's Literature
Keywords: Izglītības zinātnes; Tikumi; Pirmsskola; Daiļliteratūra; Tikumu veicināšana