Darba devēja uzteikums, kas saistīts ar darbinieka profesionālajām spējām - Prātiņa, Ilva (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā pētīts normatīvais regulējums, kas saistīta ar darba tiesisko attiecību pārtraukšanu, ja darbiniekam trūkst atbilstošo zināšanu, prasmju, lai veiktu nolīgto darbu. Problēmjautājums, kas mudināja tēmas pētniecību ir apstāklis, ka Darba likumā tiek regulēta, gan darba tiesisko attiecību izveidošana, gan izbeigšana, gan darbinieku tiesības un pienākumi, bet nekur nav noteikts, kā tieši darba devējam ir jāizvērtē to, vai darbiniekam pietiek profesionālo spēju un zināšanu, lai veiktu darba devēja uzticētos darba pienākumus. Lai sasniegtu darba mērķi, tika analizēts spēkā esošais normatīvais regulējums, kā arī apskatīta tiesu prakse un juristu viedokļi, kas saistīti ar darba tiesisko attiecību izbeigšanu pēc darba devēja iniciatīvas, kam par pamatu ir darbinieka nepietiekošas profesionālās spējas, lai veiktu darba pienākumus. Tika veikta arī neliela aptauja, lai noskaidrotu biežākās problēmas, ar kādām jāsaskaras, izvērtējot darbinieka piemērotību ieņemamajam amatam. Rezultātā, uz konstatētajām normatīvo aktu nepilnībām tiek sniegti ieteikumi problēmjautājumu iespējamajiem risinājumiem.

The bachelor thesis researches the normative regulation that deals with work relation cessation on the basis that the employee lacks the knowledge and skills to perform the assigned task. The principle that motivated the author to investigate this matter is the fact that the Employment Law regulates both the commencing and the termination of working relationships as well as the rights and duties of an employee and there is no mention that the employer must be the one to perform the check whether the hired person is adequate for the position. To complete the assignment the existing normative regulation was studied and analyzed as well as the author perused the jurisprudence and the opinions of jurisconsults in regard with the termination of work relationships based on the employer's initiative on the grounds that the employee is lacking in professional standards. A small questionaire was performed to identify the most common problems when dealing with the evalutation of an employee. As a result of this research the author has provided suggestions for the inaccuracies in the normatives.
Employer's notice based on employee's professional competence
Keywords: Juridiskā zinātne