Konstantīna Raudives individuālisms viņa Nīčes interpretācijās - Placēns, Jēkabs (Latvijas Universitāte, 2023)
Konstantīns Raudive sava darba "Laikmetu ārdītāji" (1974) nodaļā Nīcše [Nīče] - EIROPAS SLIMĀ SIRDSAPIZŅA izvirza tēzi: 19.gs. beigu posms sākas Eiropas gara vēsturē Antikrista zīmē: kristīgās kultūras degradācijā tā pārvēršas materiālismā, skepticismā, aistētismā, ateismā un beidzot nihilismā. Kādas ir šīs tēzes konsekvences paša Raudives filozofijas (individuālisma) izveidē un viņa attīstītajā Nīčes izpratnē? Bakalaura darba mērķis ir apkopot latviešu 20. gs. filosofa Konstantīna Raudives interpretācijas par Nīči un viņa filozofiju, tad pretnostatīt tos Nīčes filozofijai, lai priekšstatītu K. Raudives savdabīgo Nīčes interpretāciju, tomēr akcentēt, ka Raudives individuālisma izpratne tapusi pateicoties ne-konsekventai Nīčes interpretācijai. Sagaidāmie darba rezultāti iekļauj diskusiju par Nīčes tēla atsvabināšanu no pārpratumiem Nīčes koncepciju interpretācijām Raudives darbu kontekstā; Konstantīna Raudives sistemātisks indivīda un individuālisma apjēgsmes kopsavilkums; latviešu filozofijas aktualizēšana.

Constantin Raudive in his work’s «Laikmetu ārdītāji» (1974) chapter "Nietzsche - THE BAD Consciousness OF EUROPE"; puts forward the thesis: in the 19th century, the final stage of the history of the European spirit begins under the sign of Antichrist: in the degradation of Christian culture it turns into materialism, scepticism, aistheticism, atheism and finally nihilism. What are the implications of this thesis for the development of Raudive's own philosophy (individualism) and for the understanding of Nietzsche that he developed? The aim of this paper is to summarise Raudive's interpretations of Nietzsche and his philosophy, then contrast them with Nietzsche's philosophy in order to show how Raudive's interpretation of Nietzsche is flawed, but to stress that Raudive's understanding of individualism is the result of a non-consistent interpretation of Nietzsche. Expected outcome of the work: a discussion on how to free the image of Nietzsche from misunderstandings and unwanted interpretations of Nietzsche's conceptions in the context of Raudive's works; a systematic summary of Constantin Raudive's conception of the individual and individualism; an updating of Latvian philosophy.
Konstantin Raudive's individualism in his interpretations of Nietzsche
Keywords: Filozofija; Konstantīns; Raudive; Individuālisms; Nīče