Dubultspiralizēto RNS inducētie citokīni EX VIVO kultivētās perifēro asiņu mononukleārājās šūnās - Magone, Sanita (Latvijas Universitāte, 2015)
Dubultspirāliskās RNS (dsRNS) ir plejotropiski eikariotu šūnu iedzimtās un iegūtās imūnas sistēmas regulatori. Larifāns ir dabiskas izcelsmes dsRNS preparāts, kura inducēto citokīnu spektrs ir maz pētīts. Maģistra darba mērķis bija noteikt citokīnu spektru, ko Larifāns inducē mononukleāro šūnu īslaicīgās kultūrās un salīdzināt to ar Poly I:C, kā arī noteikt Larifāna inducētos citokīnus dzemdes kakla displāzijas slimnieču mononukleāro šūnu īslaicīgās kultūrās. Ar Luminex xMAP tehnoloģiju tika raksturota Larifāna un Poly I:C ietekme uz 29 dažādu citokīnu un hemokīnu produkciju. Larifāna un Poly I:C ietekmē atšķirīgā intensitātē tiek inducētas un supresētas vienas un tās pašas molekulas. IL-10, TNF-α, IP-10, TARC un IFN-a2 produkcija spēcīgāka bija kontrolēm, bet MIP-1β, IL-6, IL-1β, MCP-4 un GM-CSF dzemdes kakla displāziajas pacientēm.

Double-stranded RNA (dsRNA) is pleiotropic regulator of eukaryotic cell innate and acquired immune responses. Larifan is naturally occurred dsRNA preparation whose induced cytokine spectrum is studied little. The aim of Master’s thesis was to identify Larifan induced cytokine spectrum in short-term human blood mononuclear cell cultures and compare it with Poly I:C, as well as to determine Larifan induced cytokines spectrum in cervical dysplasia patients. Twenty nine different cytokine and chemokine production was studied using Luminex xMAP technology. Larifan and Poly I:C induces and suppresses the same cytokines and chemokines, varies only their production intensity. IL-10, TNF-α, IP-10, TARC and IFN-a2 production was stronger in control group, but MIP-1β, IL-6, IL-1β, MCP-4 and GM-CSF in cervical dysplasia patient group.
Double-stranded RNA induced cytokines in EX VIVO cultivated peripheral blood mononuclear cells
Keywords: Farmācija; DsRNS; LARIFĀNS; POLY I:C; CITOKĪNI; HEMOKĪNI